Євроскептик та друг Путіна Орбан на місцевих виборах в Угорщині програв опозиції в столиці та великих містах

16.10.2019
Євроскептик та друг Путіна Орбан на місцевих виборах в Угорщині програв опозиції в столиці та великих містах

Гергей Карачонь, новий мер Будапешта.

Минулої неділі, 13 жовтня, в Угорщині відбулися місцеві вибори, на яких опозиція перемогла в низці міст включно зі столицею. 
 
 
На виборах мера у Будапешті перемогу здобув 44-річний представник опозиції Гергей Карачонь.
 
 
Він набирає трохи більше 50 відсотків голосів. Іштван Тарлош, який обіймав посаду мера столиці з 2010 року, заручився підтримкою близько 45 відсотків виборців.
 
 
Тарлош — представник партії «Фідес-Угорський громадянський союз», яку очолює прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Тарлош публічно привітав Карачоня у присутності Орбана.
 
Пізніше прем’єр заявив, що Тарлош стане його радником, і закликав опозицію до «співпраці».
 
Переможець виборів у Будапешті також конструктивно налаштований щодо своїх політичних опонентів.
 
«Я б хотів вивести відносини між Будапештом і урядом на новий рівень. Ми готуємося не до війни, а до спільного будівництва», — цитує слова Карачоня «Німецька хвиля».
 
«Ця перемога дозволить нам повернути місто на те місце, яке визначила йому історія. Ми повернемо Будапешт знову в Європу», — сказав Карачонь. Він є представником зеленої, лівоцентристської партії «Діалог за Угорщину». У 2014 році його було обрано головою одного із районів угорської столиці.
 
Крім Будапешта, об’єднані сили опозиції виграли місцеві вибори в 10 iз 23 великих угорських містах, зокрема, в Мішкольці, Печі і Дунауйвароші. Для партії «Фідес» Віктора Орбана, яка до цього перемагала на всіх великих виборах із 2010 року, це стало першою масовою поразкою.
 
Нагадаємо, що Віктор Орбан та його партія «Фідес» перебувають у жорсткому протистояннi з офіційним Брюсселем. Європейська народна партія, найбільша політична сила Європарламенту, навіть призупинила членство «Фідес» у своїх лавах. 
 
Результати муніципальних виборів є ударом по позиціях Орбана, але навряд чи вплинуть на загальний політичний ландшафт Угорщини, зазначає «Євроньюс». Правляча партія має абсолютну більшість у парламенті та широку підтримку сільського населення. Наступні загальнонаціональні вибори до угорського парламенту відбудуться 2022 року.