НАТО допомагає розміновувати Приазов’я

18:58, 11.10.2019

Станом на жовтень 2019 року британська організація Hallo Trust вже очистила від мін та інших вибухових пристроїв понад 2,5 млн кв.м. української території, включаючи й райони в околицях Маріуполя. Така робота в рамках Трастового фонду з розмінування - один з важливих аспектів невійськової допомоги НАТО Україні. Ця діяльність продовжуватиметься до повного розмінування Приазов’я.

 

Про це заявив виконавчий директор Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Віталій Мартинюк під час воркшопу, який відбувся в Донецькому державному університеті управління (м. Маріуполь) 10 жовтня. 

 

«Після того, як у грудні 2018 р. Верховна Рада України прийняла закон про протимінну діяльність, Альянс почав наповнювати цей Трастовий фонд. Проте практична діяльність фонду почалася цього року. «Спеціалісти НАТО допоможуть в організації заходів з перевірки та очищення території, у тому числі й поблизу Маріуполя, тренуванні українських саперів та постачатимуть новітні технічні засоби для розмінування», - підкреслив Віталій Мартинюк.

 

Водночас експерт нагадав, що за кілька років до початку роботи Трастового фонду окремі країни-члени НАТО, наприклад, Данія і Велика Британія, вже надавали на двосторонній основі допомогу в розмінуванні в розмінуванні українських територій.


Заходи в рамках Трастового фонду НАТО передбачають не тільки ліквідацію виявлених вибухових пристроїв, але комплексну перевірку всієї території з тим, щоб надалі її можна було використовувати для господарської діяльності.

 

Нагадаємо, воркшоп «Україна-НАТО: Співпраця заради миру», який відбувся 10 жовтня 2019 р. в ДДУУ, проводив Центр глобалістики «Стратегія XXI» за підтримки посольства Великої Британії в Україні.