Бюджет 2020: прикордонники скаржаться на недостатнє фінансування

17:05, 10.10.2019
Бюджет 2020: прикордонники скаржаться на недостатнє фінансування

Голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко заявив, що фінансування Державної прикордонної служби України в 2020 році на рівні бюджету 2019 року ставить відомство на межу виживання.

 

Про це повідомляє  Інтерфакс-Україна

 

"10,8 млрд грн (фінансування Держприкордонслужби - ред.) недостатньо. Я просив, я благав, я кричав, але на даний момент ситуація не вирішена. Сьогодні відбудеться засідання РНБО з приводу розподілу бюджету наступного року, і якщо він залишиться на рівні бюджету цього року - це катастрофа, це навіть не бюджет виживання, а знищення фактично ... Не може прикордонник, який бере участь в забезпеченні національної безпеки держави, фінансуватися за залишковим принципом", - зауважив Дейнеко.

 

За словами глави Держприкордонслужби, мінімальна потреба прикордонників у фінансуванні становить 16,153 млрд грн.

 

Дейнеко додав, що якщо буде менше, то відомство втратить підготовлених людей, які підуть зі служби.

 

Він уточнив, що військовослужбовці Держприкордонслужби отримують менше грошове забезпечення, ніж інші силовики. Зокрема, в зоні ООС прикордонник, який служить на першій лінії, отримує на 7 тис. грн менше, ніж його колега зі Збройних сил.

 

Дейнеко уточнив, що мінімальна зарплата для прикордонника становить 9,5 тис. грн.

 

Крім того, за його словами, Держприкордонслужба недофінансована за лінією паливних матеріалів.

 

"Мінімальна потреба служби в паливних матеріалах становить 1 млрд грн на рік, а Держприкордонслужба отримує 300 млн грн, то за рахунок чого я можу дати ще 700 млн?", - сказав Дейнеко.

 

Як повідомляла УМ, міністерка фінансів України Оксана Маркарова представила проєкт бюджету на 2020 рік Верховній Раді. Депутати не стали голосувати за нього у першому читанні, але взяли документ у роботу.

 

Зокрема, депутати розкритикували його за надто низькі показники соціального зростання, а також за те, що він не відповідає деклараціям уряду, який, зокрема, обіцяв пришвидшення зростання економіки на 5-7% щороку (проєкт бюджету на 2020 рік розрахований на зростанні ВВП на 3%).

 

Уряд 15 вересня подав на розгляд до Верховної Ради проєкт Державного бюджету на наступний 2020 рік.

 

Долар до кінця наступного року, як прогнозують в уряді, коштуватиме 28,2 гривень.

 

Читайте також: Кабмін закладає дефіцит держбюджету на наступний рік на рівні 2,09%