Депутати Європарламенту засумнівалися в доцільності «формули Штайнмаєра»

08:17, 10.10.2019
Депутати Європарламенту засумнівалися в доцільності «формули Штайнмаєра»

(Укрінформ)

Представники Європейської народної партії в Європарламенті засумнівалися в доцільності реалізації так званої "формули Штайнмаєра", констатувавши, що вона вигідна лише Росії.

 

Позицію найбільшої фракції Європейського Парламенту озвучила латвійська депутатка Сандра Калнієте, пише Дзеркало тижня.

 

"Україна погодилася імплементувати "формулу Штайнмаєра" з метою вирішення конфлікту на Сході України. Але справедливості заради треба запитати: а що дійсно змінилося з 2016 року, коли цю формулу порадили в перший раз? Відповідь – майже нічого. Я б хотіла вірити, що ці домовленості – крок вперед в напрямку мирного рішення, але у мене є деякі сумніви", - заявила депутатка в ході обговорення українського питання депутатами Європарламенту.

 

Калнієте застерегла, що проведення виборів в ОРДЛО може стати інструментом легітимізації окупаційних адміністрацій і бойовиків російсько-окупаційних формувань.

 

"Вони (Росія - Ред.) проведуть вибори в Донецьку і Луганську. і сепаратисти отримають певну легітимність. Це те, що потрібно Росії. Ходять чутки, що Росії навіть можуть пообіцяти зупинити українське просування до ЄС і НАТО" , - заявила політик.

 

Вона також звернула увагу колег на масові протестні акції, які охопили Україну після заяв президента Володимира Зеленського про погодження "формули Штайнмаєра".

 

"Такі протести можуть дестабілізувати суспільство в усій країні, і це знову зробить Росію стороною, що виграє. Тому друзі України мають пильно стежити за розвитком подій в країні, щоб запобігти можливост того, що питання Донбасу й анексії Криму зникне з міжнародного порядку денного", - підсумувала Калнієте.

 

Її колега по групі ЄНП, болгарський депутат Александр Александров Йорданов закликав європейських політиків припинити "фліртувати з Путіним" і не заохочувати російську агресію проти України. Він також висловив побоювання, що реалізація "формули" може підірвати державний суверенітет України.

 

"Чи не думаєте ви, що "формула Штайнмаєра" заохочує пана Путіна продовжувати з його планом щодо України? Чи не створює ця формула необхідні умови для того, щоб заблокувати в довгостроковій перспективі будь-яке суверенне рішення інституцій в Києві? чи не призведе ця формула до того, що в самій Україні буде менше України?", - поставив риторичні питання депутат.

 

"Я вважаю, що прийшов час для того, щоб деякі європейські лідери перестали фліртувати з Путіним", - підсумував представник Болгарії.

 

Водночас високий представник Європейського союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні в Європейському парламенті підтвердила очікування Брюсселя щодо того, що так звана "формула Штайнмаєра" може привести до "певного прогресу" з метою виконання Мінських домовленостей в повному обсязі всіма сторонами.

 

Могеріні нагадала присутнім про недавній "важливий розвиток" в нормандському форматі і Тристоронньої контактної групи.

 

"Результат засідання дискусії Тристоронньої контактної групи, яке відбулося 1 жовтня в Мінську, щодо так званої" формули Штайнмаєра "- це крок, який, як можна сподіватися, може привести до деякого прогресу в напрямку повного виконання Мінських угод усіма сторонами", - заявила вона.

 

При цьому Могеріні наголосила, що Мінські домовленості "залишаються центральними в досягненні міцного мирного вирішення конфлікту на сході України".

 

"Вкрай важливо підтримувати прогрес в розведенні і будівництва мосту в Станиці Луганській. Нам необхідно міцне припинення вогню для досягнення кінцевої мети - відновлення контролю України над усією її територією", - впевнена Могеріні.

 

Високий представник ще раз визначила позицію ЄС: "Крим - це Україна, Донбас - це Україна".

 

"ЄС буде продовжувати утримувати цю позицію. За ці роки ми не зупинялися в нашій роботі, спрямованій на повне виконання Мінських домовленостей. Ми завжди були здатні утримувати єдність з цього питання. І я можу вам сказати, що п'ять років тому багато хто робив ставки, що, спочатку це буде неможливо, а потім - буде не можливо це утримувати. Але ми завжди були здатні залишатися єдиними, і я пишаюся тим, що це було і залишається правильним. Я впевнена, що ми будемо продовжувати утримувати нашу єдність і в найближчі роки", - запевнила вона.

 

Нагадаємо, 1 жовтня президент України Володимир Зеленський повідомив, що делегація України погодила "формулу Штайнмаєра" під час зустрічі Контактної групи у Мінську. Зеленський заявив, що її не слід боятися.

 

У неділю 6 жовтня 2019 року на Майдані Незалежності у Києві пройшло віче "Зупинимо капітуляцію!".

 

Колишній президент Петро Порошенко запропонував 7 кроків, які варто зробити, щоб уникнути російської пастки.