У Вінниці екс-військовий США, що воював на Донбасі, взятий під варту (відео)

10:52, 09.10.2019
У Вінниці екс-військовий США, що воював на Донбасі, взятий під варту (відео)

Захисники Ленга планують звернутися до Європейського суду з прав людини

Вінницький апеляційний суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб для колишнього військового США Крейга Ленга, скасувавши домашній арешт.
 
Як повідомляє "Радіо Свобода", в США Ленга звинувачують в розбої та умисному вбивстві двох людей у штаті Флорида у 2018 році.
 
Адвокати американця наполягають, що віддавати Ленга в США не можна, бо він воював як доброволець на Донбасі, а в США йому загрожує смертна кара.
 
Клопотання про зміну запобіжного заходу з домашнього арешту на тримання під вартою подала прокуратура.
 
Прокурор Олеся Тарадай наполягала на екстрадиційній перевірці та перебуванні Ленга в СІЗО.
 

Під час розгляду справи головуючий суддя Анатолій Кривошея з’ясовував, чому американець перебуває в Україні, і чи не пов’язано його перебування з розшуком.
 
Адвокати американця не бачать необхідності в його перебуванні під вартою, оскільки звинувачений, перебуваючи під домашнім арештом, виконував всі умови цілодобового домашнього арешту та вчасно з’являвся в суд.
 
Захисники планують звернутися до Європейського суду з прав людини.
 
За даними поліції, в квітні 2018 року він здійснив вбивство у Флориді. Жертвами нібито стала подружня пара, якій Ленг обіцяв продати кілька одиниць зброї. Вбивство сталося з метою пограбування - при собі у загиблих було 3 тисячі доларів.
 
На ці гроші Ленг і його подільники, за даними ФБР, планували відправитися до Венесуели для участі в бойових діях на стороні антиурядових сил.
 
Сам Ленг пояснював журналістам, що він хотів допомогти українському народові відвоювати свободу в боротьбі з російським агресором. Крейг пішов добровольцем в "Правий сектор", а потім уклав контракт зі Збройними силами України в складі Грузинської легіону (відповідно до закону № 2389, іноземці та особи без громадянства можуть проходити військову службу в ЗСУ і мати статус військовослужбовців), проте через кілька місяців розірвав його.