Росія готова продовжити контракт на транзит газу з Україною на 1 рік — Путін

16:19, 02.10.2019
Росія готова продовжити контракт на транзит газу з Україною на 1 рік — Путін

Президент РФ Володимир Путін 2 жовтня заявив, що Росія готова на рік подовжити транзит газу територією України.
 
 
Про це Путін повідомив під час свого виступу на «Енергетичному тижні» у Росії, передає ТААС. 
 
 
"Росія готова на рік подовжити контракт з Україною на транзит газу, якщо не буде укладена нова угода" -  сказав Путін.
 
 
Окрім цього, Путін заявив, що новий договір з Україною РФ підпише тільки тоді, коли "Нафтогаз" завершить імплементацію європейських правил в Україні, зокрема, проведе анбандлінг (відокремить ГТС України в окрему компанію).
 
 
 
Водночас, як зазначив президент РФ, якщо Україна не встигне імплементувати європейське енергетичне законодавство, «що цілком ймовірно», то Росія погодиться продовжити чинний договорів на транзит газу.
 
 
Нагадаємо, йдеться про проведення анбандлінгу "Нафтогазу", тобто відокремлення видобутку, постачання і транспортування газу зі структури однієї компанії.
 
 
Старий контракт між Києвом і Москвою був підписаний ще 10 років тому і добігає кінця наприкінці цього року.
 
 
Доходи від транзиту російського газу щороку приносять в український бюджет від 2% до 3% ВВП, тому Україна зацікавлена в укладенні нової угоди - хоча досі не виключений сценарій, за якого переговори так і не завершаться успіхом.
 
 
Як повідомляла УМ, на початку травня Росія почала переговори з Україною щодо подовження транзиту газу, останній раунд яких відбувся у вересні.  "Газпром" та "Нафтогаз" досі не домовилися про умови нового договору, який має запрацювати вже від початку 2020 року.