На Мамай-горі археологи знайшли скіфський акінак із золотими обкладками

19:48, 26.09.2019
На Мамай-горі археологи знайшли скіфський акінак із золотими обкладками

(фото Мамай-гора/Фейсбук)

На Мамай-горі, що поблизу села Велика Знам'янка Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області, цього літа тривала 32 археологічна експедиція. Її вже назвали "найбільш успішною за усі роки робіт на Мамай-горі" через приголомшливі знахідки дослідників.

 

Насамперед, йдеться, про поховання двох скіфських воїнів. 

 

Середина липня, польові роботи сезону 2019 у розпалі. В західному секторі курганного поля Мамай-гори, де сконцетровано поховання епохи пізнього середновіччя, архіологи зафіксували невеличкий пагорб висотою близько 0,15 м і вирішили його перевірити.

 

"В центрі насипу було зафіксовано потужний пропал червоного кольору. Він перекривав і могильні плями двох ям. Судячи зі стратиграфії та розмірів ям, одне з поховань було центральним, а інше супровідним. Спочатку ми взялися за дослідження супровідного поховального комплексу, і він приніс нам абсолютно неочікувані результати!", -  йдеться на сторінці експедиції.

 

Зачищаючи контури поховальної ями, археологи натрапили на рідкісну сіроглиняну амфору. 

 

        фото Мамай-гора/Фейсбук

 

У ямі лежав кістяк, який, як пізніше з'ясували антропологи, належав юнаку віком 18-20 років.

 

                           фото Мамай-гора/Фейсбук

 

Судячи з предметів, що лежали поруч, це був скіфський вершник. "Здобиччю" дослідників стали залізна бойова сокира, бронзові та кістяні стріли, застібки для кінської вузди. А найцікавіший артефакт - акінак (скіфський короткий меч) із золотими обкладками, листами руків'я, перехрестя та ковпачком для вістря. 

 

                  фото Мамай-гора/Фейсбук

 

Юнак був не тільки воїном, але й франтом – він полюбляв прикраси. В районі шиї та голови знайдено буси зі склопасти, підвіски з зубів благородного оленя, золота сережка та золота підвіска із крейдяною вставкою.

 

 

Це поховання знаходилось поруч з іншим, значно більшим за розмірами. Те, на жаль, було пограбовано вщент, скоріш за все ще вдавнину. Археологами було знайдено лише одне вістря стріли та уламки кісток. Поховано людину похилого віку. Не виключно, що супровідне поховання юнака 18-20 років могло належати зброєносцю видатного вождя.

 

                        фото Мамай-гора/Фейсбук

 

Окрім унікального інвентарю, цей комплекс має й додаткову наукову цінність, бо поглиблює час зародження скіфського могильника на Мамай-Горі до VI ст. до н.е. (абсолютна більшість досліджених пам’яток скіфської доби тут датуються IV-III ст. до н. е.)