СБУ затримала бойовика "ЛНР"

19:51, 25.09.2019
СБУ затримала бойовика "ЛНР"

(Фото СБУ)

Контррозвідка Служби безпеки України вивела на підконтрольну Києву територію оголошеного у розшук бойовика терористичної організації "ЛНР".

 

Про це повідомляє прес-служба СБУ. 

 

"Контррозвідники Cлужби безпеки України провели на Луганщині спеціальну операцію, за результатами якої вивели на контрольовану українською владою територію і затримали активного учасника незаконних збройних формувань терористичної організації "ЛНР".

 

Вказується, що бойовик був оголошений у розшук за підозрою в участі у діяльності терористичної організації та посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.

 

В СБУ заявляють, що затриманий мешканець Луганської області у складі терористичних угруповань так званої "ЛНР" впродовж 2014-2015 років брав активну участь у збройному протистоянні силам АТО, "зокрема у запеклих бойових діях неподалік Дебальцево". Пізніше він чергував на блокпостах НЗФ "ЛНР" неподалік окупованого Сорокиного.

 

Станом на вересень 2019 року він проходив військову службу у так званому "Митному комітеті ЛНР".

 

Наразі затриманому готується обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

 

Як повідомляла УМ, наприкінці червня українські спецслужби провели спецоперацію на окупованій території Донбасу і вивезли з окупованих районів Донецької області колишнього начальника розрахунку ППО Сніжного (з околиць якого була випущена ракета "Бук" по малайзійському Boeing, - ред.) Володимира Цемаха, який може бути причетним до справи у авіакатастрофі MH17 2014 року.

 
За даними джерел, від 26 червня 2014 року до 27 червня 2019-го в окупованому Сніжному він обіймав посаду "командира батальйону протиповітряної оборони в/ч 08801", який згодом став "1-ю окремою мотострілковою бригадою "Слов'янська" ДНР". Згодом "зенітник" був "заступником командира батальйону в/ч 08819".
 
 
Своєю чергою ГПУ отримала лист від головного прокурора Нідерландів із вимогою не видавати Росії фігуранта у справі збитого MH17 Цемаха.
 
 
Однак, як відомо, 7 вересня Володимир Цемах був переданий Росії у рамках обміну "35 на 35".
 
 
 
 
Цемах може бути ключовим свідком у міжнародному розслідуванні авіакатстрофи.