Контррозвідка СБУ фіксує сплеск незаконних затримань українців у Росії

14:32, 24.09.2019
Контррозвідка СБУ фіксує сплеск незаконних затримань українців у Росії

Контррозвідка Служби безпеки попереджає про часті випадки незаконних затримань спецслужбами Російської Федерації українських громадян під час відвідин країни-агресора.

 

Про це повідомляють на сайті СБУ.

 

Відзначають, що контррозвідка викрила чергову провокацію російських спецслужб, спрямовану на дискредитацію діючих працівників українських контролюючих органів під час приватних візитів у РФ.

 

Так, у вересні цього року представники ФСБ РФ незаконно затримали інспектора одного з підрозділів Державної митної служби України під час перетину російсько-українського кордону в пункті пропуску "Шебекіно". Під час огляду особистого автомобіля у нього в багажі нібито виявили товари подвійного призначення.

 

"Українця помістили в ізолятор тимчасового утримання і впродовж двох діб намагалися схилити до визнання факту вчинення ним злочину, передбаченого ч. 1 ст. 226.1 Кримінального кодексу РФ (контрабанда сильнодіючих, отруйних, вибухових, радіаційних джерел, ядерних матеріалів, вогнепальної зброї тощо). Провокаційну ситуацію представники ФСБ планували використовувати для проведення інформаційної кампанії штучного "очорнення" представників українських владних інститутів. Однак через відсутність будь-яких реальних доказів протиправної діяльності співробітника митниці було звільнено з-під варти", - повідомили в СБУ.

 

Після повернення в Україну митник повідомив про факт затримання.

 

"Контррозвідка СБУ вкотре застерігає українських громадян від намірів виїзду в РФ або на окуповані нею території, оскільки ФСБ РФ широко практикує фабрикацію звинувачень у вчиненні нашими співвітчизниками різноманітних злочинів. Метою таких заходів російських спецслужб, з-поміж іншого, є формування в російському соціумі і на міжнародній арені негативного іміджу України, підтримання образу ворога, а також спроби виставити українців причиною погіршення криміногенної ситуації в РФ", - наголосили в СБУ.

 

Відзначають, що в зоні підвищеного ризику й уваги російських спецслужб, перш за все, - військовослужбовці, представники органів влади та управління, правоохоронних і контролюючих структур, учасники АТО, активісти і члени національно-патріотичних об'єднань і рухів.