Міністерка освіти шукає 45 млрд гривень для підняття зарплати вчителям

14:39, 23.09.2019
Міністерка освіти шукає 45 млрд гривень для підняття зарплати вчителям

Міністерка освіти та науки Ганна Новосад (фото: "Українська правда")

На виконання постанови про підвищення зарплат освітянам від 20 до 70%, прийнятої поереднім урядом Володимира Гройсмана, потрібно додаткових 45 мільярдів гривень.

 

Про це в інтерв’ю "Українській правді. Життя" розповіла нова міністерка освіти та науки Ганна Новосад.

 

"Ми зараз з Мінфіном, з прем'єром думаємо, як знайти ці кошти і де", - розповіла Новосад. - Є різні оцінки, яка це сума. Мінфін давав зведену інформацію з регіонів, що це додаткових майже 45 млрд грн".

 

За словами Новосад, для української економіки це "гігантські кошти, які треба звідкись витягнути, у когось їх забрати" і віддати освітянам.

 

"Я як міністр освіти була б дуже рада так зробити, але інші міністри, мабуть, не дуже зрозуміють. Працюємо з Мінфіном, з прем'єром, щоб підвищити зарплати освітянам, але найближчим часом буде трошки інший інструмент, як це зробити", - зазначила Новосад.

 

Міністерка обіцяє, що рішення буде до другого читання бюджету.

 

Видання запитало Ганну, чи не ображена вона на Лілію Гриневич і попередній уряд за те, що вони прийняли таку постанову, адже вони ухвалили документ, який складно втілити, і негатив щодо того, що підвищення зарплати з 1 січня 2020 року не буде, виллється на неї як на нового міністра.

 

"Я не можу бути ображеною на Лілію Михайлівну, в нас є природні наміри як в міністрів, аби зарплати в освітян були вищими. Можливо, тут мав прем'єр трішечки по-інакшому керувати цією ситуацією і, наприклад, не підписувати саму постанову в останній вечір перед призначенням нового Уряду, а підписати її хоча б трохи раніше. Складність у тому, що зараз нам потрібно пояснювати, чому постанова не врахована в проекті бюджету. Якби в постанові сказали, з яких джерел можна взяти ці десятки мільярдів гривень, було б легше. Сподіваюся, ці кошти знайдуть", - підсумувала міністерка.

 

Як повідомляла "УМ", міністерка фінансів України Оксана Маркарова представила проєкт бюджету на 2020 рік Верховній Раді. Депутати не стали голосувати за нього у першому читанні, але взяли документ у роботу.

 

Зокрема, депутати розкритикували його за надто низькі показники соціального зростання, а також за те, що він не відповідає деклараціям уряду, який, зокрема, обіцяв пришвидшення зростання економіки на 5-7% щороку (проєкт бюджету на 2020 рік розрахований на зростанні ВВП на 3%).

 

Уряд 15 вересня подав на розгляд до Верховної Ради проєкт Державного бюджету на наступний 2020 рік.

 

Долар до кінця наступного року, як прогнозують в уряді, коштуватиме 28,2 гривень.

 

Зазначимо, раніше Ганна Новосад отримала скандал через безграмотний пост у соцмережах.

 

Читайте також: Кабмін закладає дефіцит держбюджету на наступний рік на рівні 2,09%