Донос на Трампа: Байден вимагає розшифровки розмови із Зеленським

13:58, 21.09.2019
Донос на Трампа: Байден вимагає розшифровки розмови із Зеленським

Трамп мав дві телефонні розмови із Зеленським (фото з відкритих джерел)

Один з претендентів на пост президента США від Демократичної партії Джозеф Байден опублікував заяву після повідомлень про тиск Трампа на президента України.
 
Текст заяви наводить National political reporter.
 
"Така поведінка особливо огидна, оскільки вона використовує зовнішню політику нашої країни і підриває нашу національну безпеку в політичних цілях", - йдеться в заяві.
 
Байден також додає, що "найменше, що має нині зробити Дональд Трамп, це негайно опублікувати розшифровку телефонної розмови, про яку йдеться".
 
"Аби американський народ міг дати свою оцінку (діям президента, - ред.)", - йдеться в заяві.
 
Водночас президент США Дональд Трамп заперечує, що пропонував керівнику іноземної держави, ймовірно президенту Володимиру Зеленському, щось таке, на що міг поскаржитись співробітник розвідки.​
 
Так, у своєму Твіттері Дональд Трамп запевнив своїх читачів, що у нього була "ідеальна" розмова. При цьому Трамп не сказав, з ким говорив і про що.
 
На питання журналістів про інформатора Трамп відповів, що це "таємний інформатор", але відразу ж зазначив, що не знає, хто це міг бути.
 
Про свою розмову, в якій, згідно зі скаргою "інформатора", він сказав щось не те, Трамп відгукнувся як про "цілком адекватну".
 
Крім того, 19 вересня Трамп написав у Твіттері: "Хіба можна повірити, ніби я сказав щось невідповідне іноземному лідеру в розмові, яку могли слухати багато сторонніх. Я завжди дію належним чином і лише на користь США!".
 
Водночас, міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив "Громадському", що Трамп не тиснув на Зеленського під час телефонної розмови.
 
За його словами, Україну намагаються втягнути в протистояння між республіканцями і демократами в США.
 
"Я знаю, про що була розмова, і я думаю, що ніякого тиску не було. Розмови бувають різні, лідери мають право обговорити всі проблеми, які існують. Ця розмова була довгою, була дружня, і вона торкалася багатьох питань, іноді на які треба було мати доволі серйозні відповіді", - сказав Пристайко.
 
Як відомо, раніше в США розгорівся скандал через донос американського розвідника стосовно розмови президента Дональда Трампа та іноземного лідера.
 
У ній, за словами розвідника, Трамп дав певну "тривожну обіцянку", про яку він вирішив одразу повідомити інспектора розвідки.
 
Видання The Washington Post повідомило, що упродовж минулого місяця Дональд Трамп мав розмову з одним зі світових лідерів, яка прямо стосувалася України.
 
Посилаючись на два анонімні джерела, газета твердить: упродовж липня в телефонній розмові з одним зі світових лідерів Дональд Трамп щось пообіцяв. І саме ця обіцянка настільки обурила співробітника спецслужби, який отримав доступ до змісту розмови президента, що той вирішив узяти на себе відповідальність, яка цілком імовірно коштуватиме йому кар’єри: написати донос на президента США.
 
Йшлося також про те, що Трамп намагається змусити Зеленського втрутитися в президентські вибори в США в 2020 році. За повідомленням ЗМІ, йдеться про відкриття справи щодо сина колишнього віце-президента США Джо Байдена та його ролі в українській газовій компанії.
 
Почитавши донос, генеральний інспектор американської розвідки Майкл Аткінсон погодився: ситуація кричуща, безпрецедентна.
 
"У нас немає тексту доносу. Ми не знаємо, чи точні повідомлення преси, що стосуються змісту цього доносу. Але я знаю одне: якщо співробітник розвідки дотримуючись закону, написав скаргу, а особа, на яку написали скаргу здатна перешкодити її потраплянню в Конгрес - то вся система зламалася", - повідомив голова комітету Конгресу з розвідки Адам Шифф.