«Українське» питання, зустріч Трампа і Зеленського та американські докази проти Ірану: що готує 74-та сесія Генасамблеї ООН

20.09.2019
«Українське» питання, зустріч Трампа і Зеленського та американські докази проти Ірану: що готує 74-та сесія Генасамблеї ООН

У Нью-Йорку триває перше засідання 74-ї сесії Генасамблеї ООН, яка розпочала свою роботу 17 вересня.
 
 
На відкритті нової сесії виступив Генеральний Секретар ООН Антоніу Гутерреш.
 
 
Він привітав зі вступом на посаду нового президента Ген­асамблеї нігерійця Тіджані Мухаммада-Банде.
 
 
Останній раніше наголошував, що свою діяльність на чолі високого органу присвятить боротьбі з бідністю у світі та забезпеченню доступу до освіти, в тому числі інклюзивної.
 
Саме доступ до освіти новий президент Генасамблеї вважає найважливішим завданням людства, оскільки, на його думку, вона є ключем до послаблення ненависті, досягнення порозуміння та рівності.
 
Тіджані Мухаммад— Банде зробив серйозну академічну кар’єру в політології. Він здобув ступінь бакалавра в університеті Ахмаду Белло у Нігерії, став магістром Бостонського університету в США та доктором філософії у галузі політології в університеті Торонто (Канада), повідомляє «Укрінформ».
 
«Як найбільш репрезентативний орган ООН Генеральна Асамблея повинна подвоїти зусилля для досягнення поліпшення життя всього людства, миру, безпеки та сталого розвитку, особливо коли ми готуємося відзначити 75-ту річницю існування організації, — цитують пана Тіджані Мухаммада-Бенді «Українські національні новини».
 
— Всього через тиждень усі глави держав і урядів зберуться в цьому залі на загальнополітичні дебати. — Вони висловляться з найважливіших тем, що впливають на життя всього людства. Саме тиждень високого рівня стане дорожньою картою для нашої роботи впродовж усієї сесії». Нагадаємо, загальнополітичні дебати високого рівня пройдуть в ООН iз 24 по 30 вересня. 
 
В України на цю сесію Ген­асамблеї ООН — свої амбітні плани. Раніше українській делегації вдалося включити до порядку денного сесії питання про ситуацію на окупованих територіях. За це проголосували дипломати 65 країн.
 
«Проти» голосувала Росія, а також її друзі — Венесуела, Вірменія, Білорусь, Іран, Казах­стан, КНДР, Куба, Сирія, Сербія — загалом 17 країн. Ще 53 держави утрималися. Член постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко вважає, що це – незначна, але процедурна перемога для нашої країни.
 
Зокрема, включення цього пункту в порядок денний сесії Генасамблеї дозволить міжнародному співтовариству «тримати руку на пульсі» ситуації на окупованих Росією територіях — на Донбасі та в Криму.
 
Також планується ініціювати ухвалу резолюції з мирного врегулювання збройного конфліту. Орієнтовно розгляд українського питання заплановано на 23 вересня. Цього ж дня, як планується, з трибуни ООН виступить президент України Володимир Зеленський.
 
Тут же, на полях Генасамблеї, відбудеться перша зустріч президентів України Володимира Зеленського та США Дональда Трампа. Підготовку цієї зустрічі вже підтвердили в Білому домі. Орієнтовно вона відбудеться між 23 і 26 вересня.
 
Як повідомляв раніше міністр закордонних справ України Вадим Пристайко, «у нас є запрошення, воно навіть письмове, що нечасто робиться в дипломатії, не просто відвідати Сполучені Штати — ви знаєте, що у США ми їдемо 23 вересня (на сесію Генасамблеї ООН), — а прибути з візитом у Вашингтон і зустрітися з президентом і урядом США. Є різні дати, які ми зараз відпрацьовуємо» . 
 
А от зустрічатися з лідером Ірану Хасаном Роухані Дональд Трамп, як він сам зізнався, не має бажання, хоча й не виключає такої можливості. На думку президента США, Іран не готовий до подібних переговорів, повідомляє «Рейтер».
 
Сполучені Штати вже заявили, що атаки на нафтові об’єкти в Саудівській Аравії були здійснені не тільки за допомогою дронів, а й крилатих ракет, випущених iз території Ірану. Про це повідомляють західні ЗМІ з посиланням на джерела в американському уряді. Докази цьому США мають оприлюднити під час Генеральної Асамблеї ООН наступного тижня.