Перша жінка на Місяці: нею стане американка віком більше 40 років

20.09.2019

У рамках програми Artemis американська космічна агенція НАСА планує відправити на Місяць першу в історії астронавтку.

 

Ініціатором ідеї виступив президент США Дональд Трамп, який пообіцяв виділити на цей космічний проект додаткові кошти у розмірі 6,1 млрд доларів.

 

У своєму твіті Трамп наголосив, що його адміністрація хоче повернути Сполученим Штатам «домінацію і лідерство в космічному просторі у найближчі століття». Він пообіцяв «нову еру експлуатації космосу».

Підборами по Місяцю

До цього часу в усій історії астронавтики на поверхні місяця побували 12 чоловіків — востаннє 1972 року. «Жодна жінка ніколи не отримала такого привілею», — нагадала речниця НАСА Беттіна Інклан. Але до 2024 року завдяки обіцяній Дональдом Трампом дотації ситуація має змінитися. 
 
Для того щоб план відправки на Місяць 2024 року чергових астронавтів, включно з жінками, міг бути реалізований, необхідно затвердити виділення бюджетних коштів для НАСА Конгресом США. Передача космічній агенції додаткових 6 млрд доларів, iмовірно, відбудеться за рахунок скорочень бюджетних видатків у інших галузях, наприклад фінансування вищої освіти. 
 
Незважаючи на те що жінки багато останніх років є учасницями численних космічних місій, нога жодної з них наразі не ступала на поверхню Місяця. У рамках інтенсивної праці над місією «Аполло» в 1969—1972 роках у групі астронавтів не було жодної жінки.
 
Фахівці виходять iз того, що відправка жінок у космічний простір виходить дорожчою з огляду на психологічні та гігієнічні потреби порівняно з чоловіками, а також більш ризикованою з огляду на фізичні навантаження. 
 
Польоту першої жінки в космос людство завдячує радянським дослідникам, які в 1963 році в рамках космічної гонки між СРСР та США відважились перервати чоловічу домінацію і відправили на космічну орбіту космонавтку Валентину Терешкову. Американські та інші космічні агенції розпочали регулярно залучати до космічних місій жінок лише у 80-х роках минулого століття. 
 
На цей час лише три країни світу провадять активні космічні програми за участі жінок — США, Росія і Китай. Окрім того, багато інших країн — Канада, Франція, Індія, Іран, Італія, Японія, Південна Корея та Велика Британія — вже відправляли своїх громадянок на орбіту чи в космічний простір у рамках місій, підготовлених російськими чи американськими агенціями. 
 
Місія Artemis («Артеміда») завдячує своєю назвою грецькій богині полювання та природи, сестрі-близнючці бога Аполлона (Apollо). Він, у свою чергу, був натхненням для історичної місії космічного корабля Apollo 11, під час якої 20 липня 1969 року на Місяць вперше ступила нога людини. 
 
Фахівці, які готують місію Artemis, обіцяють, що цього разу запланували для астронавтів та астронавток «довше перебування» на поверхні нашого космічного супутника. А наступним кроком в освоєнні людиною космосу, про який повідомив цьогорічного літа в «Твіттері» президент США, має бути місія на Марс.

Хто вона?

Наразі немає жодної інформації стосовно того, хто саме буде першою жінкою, яка стане на поверхню Місяця. Але американські коментатори висловлюють впевненість, що НАСА не буде проводити нового набору (з огляду на виставлені Трампом часові рамки), а скористається з досвіду 12 космонавток, які вже пройшли вишкіл і співпрацюють з агенцією.
 
П’ятеро жінок, які були набрані до нового класу астронавтів 2017 року, ще не встигнуть набрати потрібного досвіду до 2024 року, тому як кандидатки, ймовірно,  не розглядаються. 
 
Усі ці жінки, які входять до загону американських астронавтів, на цей час є старшими 40 років. Вони були відібрані з тисяч претенденток наприкінці 90-х років. Серед них є колишні військові пілоти, лікар, учена та навіть колишня співробітниця ЦРУ.
 
З огляду на ліміт часу для виконання місячної місії буде обрана, ймовірно, одна з тих астронавток, які вже мають за плечима принаймні один політ у космос чи перебування на Міжнародній космічній станції (МКС). Окрім того, для астронавток немає верх­ньої межі віку. Нагадаємо, що Джон Гленн, найстарший чоловік у космосі, здійснив свій останній політ у віці 77 років, коли вже був сенатором. 
 
Тому шанси полетіти є навіть у найстаршої з 12 американських астронавток Суніти Вільямс, яка тепер готується до своєї третьої космічної місії (у рік запланованого польоту на Місяць їй виповниться 58 років). Суніта Вільямс уже була командиром космічної місії на МКС у 2012 році. Серед інших претенденток розглядають також кандидатури Анни Маккейн та Крістіни Кох, які вже побували на МКС. 
 
У місії Artemis передбачені місця для чотирьох астронавтів, з яких двоє ступлять на поверхню Місяця. Передбачається, що «квиток на Місяць» отримає лише одна жінка, зазначає телемережа Сі-Ен-Ен.