Рада ухвалила нову редакцію закону про публічні закупівлі

14:57, 19.09.2019
Рада ухвалила нову редакцію закону про публічні закупівлі

Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому законопроект № 1076 — нова редакція закону про публічні закупівлі.

 

За проголосувало 292 народних депутатів.

 

Нова редакція закону знижує поріг для обов’язкового проведення закупівель через Prozorro з 200 тис. до 50 тис. гривень, розповіли в прес-службі Prozorro.

 

«Це значить, що більше ніж чверть мільйона процедур на рік тепер будуть відбуватися у системі та матимуть етап аукціону. Завдяки цьому додаткова економія може скласти до 9 млрд грн на рік», — йдеться в повідомленні.

 

Крім цього, бізнес, який переміг у тендері, матиме 24 години на виправлення незначних помилок у тендерній пропозиції. Це дозволить підприємцям не втратити тендер, а держзамовнику — зберегти найбільш економічно вигідну пропозицію.

 

«Удосконалення механізму оскарження дасть бізнесу ширші можливості для відстоювання своїх прав. Серед змін — повернення плати у випадку задоволення скарги постачальника, оплата скарги через систему, механізми антитролінгу. Так, для протидії тролінгу та блокуванню тендера до розгляду будуть прийматися тільки проплачені скарги, а відкликати їх буде неможливо», — зазначили в Prozorro.

 

Бізнес також матиме можливість оскаржувати відміну процедури та відхилення всіх пропозицій. Відміняти процедуру під час оскарження заборонено. За невиконання рішення АМКУ передбачена відповідальність керівника замовника та штраф у 85 тис. грн.

 

Відзначається, що в новій редакції закону посилена відповідальність за порушення законодавства для недобросовісних замовників. Наприклад, якщо ж замовник неправомірно застосував переговорну процедуру, безпідставно відхилив тендерну пропозицію, порушив строки оприлюднення тендерної пропозиції тощо — його очікує штраф від 25,5 тис. грн до 51 тис.грн. У разі повторного порушення протягом року — від 51 тис. грн до 85 тис. грн.

 

Після першого читання в законопроект були внесені правки, які врегульовують міжнародні закупівлі ліків. Окремі медичні препарати будуть продовжувати закуповуватися через міжнародні організації протягом наступних двох років із затвердженим ліків і порядку закупівель через Кабінет Міністрів.