У Чернігові відкрили пам'ятну дошку Левку Лук'яненку (фото)

14:28, 19.09.2019
У Чернігові відкрили пам'ятну дошку Левку Лук'яненку (фото)

(Укрінформ)

У Чернігові на будинку по вул. Рокоссовського, 49 сьогодні відкрили пам'ятну дошку борцю за незалежність України, Герою України Левку Лук'яненку.

 

Про це повідомляє УНІАН

 

Дошку встановлено на будинку, де проживав брат дисидента і де Лук'яненко, повернувшись із ув'язнення та заслання, проводив зустрічі прихильників ідеї незалежності України, створивши там своєрідну штаб-квартиру громадської діяльності.

 

 

Остання зустріч у цій квартирі відбулася у травні 2018 року із студентами Чернігівського національного технологічного університету. Водночас відомо, що з першою дружиною він деякий час жив у будинку №41 на цій же вулиці у Чернігові.

 

                                            фото: УНІАН

 

Спогадами про свого брата поділилася сестра Лук'яненка - Зінаїда Лук'яненко, яка проживає в Седневі. Вона зазначила, що після звільнення у 1989 році Лук'яненко мешкав у сестри, але кожні вихідні приїздив до Чернігова, аби зустрітися із однодумцями-«рухівцями».

 

 

Автором дошки, на якій зображено портрет Героя України, став скульптор із Ужгорода Михайло Белень. Він розповів журналістам, щоб був особисто знайомий із Лук'яненком (зустрічався із ним у Канаді) й основною рисою політика та громадського діяча назвав поміркованість, водночас, відзначивши у характері «згусток енергії українця, який боровся за незалежність».

 

«Хотів показати таким, яким був насправді - у нього чоло Франка і мудрість Шевченка», - розповів скульптор.

 

Як повідомляла УМ, у Седневі на Чернігівщині пам’ятну дошку на честь борця за незалежність України Левка Лук‘яненка сплюндрували за кілька годин після її відкриття