У Португалії відкрили перший пам’ятник українському поету Тарасові Шевченку

17.09.2019
У Португалії відкрили перший пам’ятник українському поету Тарасові Шевченку

«Борітеся — поборете» — нагадує Шевченко з Португалії.

Знакова для всіх українців подія, яких доля закинула в Португалію, сталася в суботу, 14 вересня. У столиці країни — Лісабоні — урочисто відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку.
 
 
Перший у цій країні монумент видатному українському поетові встановили на площі Італії, повідомляє Спілка українців у Португалії.
 
 
«Сьогодні на португальській землі і на всьому Піренейському півострові вперше відкривається український меморіальний маркер — і це є пам’ятник духовному пророкові нашої нації, Тарасові Григоровичу Шевченку! — написав у «Фейсбуці» волонтер Руслан Теліпський. — Віднині й Лісабон долучається до світової монументальної спадщини Кобзаря, ставши 33-ю світовою столицею і 42-ю за ліком країною на планеті, до якої бронзовим погруддям прийшов наш Кобзар!».
 
Як доказ цих слів на відкритті погруддя було влаштовано фотовиставку пам’ятників Шевченкові в різних містах і країнах. 
 
Варто зазначити, що пам’ятник було споруджено за кошти доброчинців — задля збору грошей у лютому 2019 року заснували громадську організацію «Монтарас» (асоціація «Montaras — Monumento ao Taras Shevchenko em Lisboa».
 
Тоді ж муніципалітет Лісабона надав офіційний дозвіл на встановлення погруддя Шевченка, цьому посприяли посол України в Португалії Інна Огнівець та голова Спілки українців у Португалії Павло Садоха. Як бачимо, результат не примусив довго чекати: кошти зібрали досить швидко і вже за пів року проєкт було втілено в бронзі та граніті.
 
«Найкращим проявом того, що українці за кордоном здобувають свою гідність, показують її, є відкриття погруддя Шевченка, яке відтепер буде місцем, де збиратиметься не лише українська громада у Лісабоні, а й усі українці, які відвідуватимуть Португалію», — наголосив Павло Садоха на урочистому відкритті погруддя. 
 
Цікаво, що автором бюсту Шевченка став португальський скульптор Е. Де Карвалью — переможець відкритого конкурсу. Проте іноземному митцю вдалося досить точно передати бунтівний дух українського поета.
 
Погруддя Кобзаря встановлено на постаменті, де є написи португальською та українською мовами: «Тарас Шевченко. Великий український поет», а також знамениті Кобзареві рядки «Борітеся — поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава І воля святая!».