Україна домагається відводу судді у справі «Скіфського золота»

17:58, 13.09.2019
Україна домагається відводу судді у справі «Скіфського золота»

Золота пектораль (IV століття до н. е.) із кургану Товста Могила. (Фото з Вікіпедії)

Україна подала клопотання про відвід судді Апеляційного суду Амстердама, який розглядає справу про повернення «Скіфського золота».

 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції України.

 

«Міністерству юстиції стало відомо про існування обставин у справі про повернення в Україну музейної колекції «Крим. Золотий острів у Чорному морі », які можуть свідчити про упередженість головуючого судді, який розглядає справу і це викликає сумнів у його об'єктивності у розгляді справи», — йдеться в повідомленні.

 

Раніше повідомлялось, що апеляційний суд Амстердама не зміг вирішити спір про «скіфське золото». Сторонам дали два місяці на надання додаткової інформації.

 

Нагадаємо, окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року ухвалив, що колекція «скіфського золота» з кримських музеїв має бути повернута Україні, а не в окупований Росією Крим.

 

Предметом спору є колекція із 565 музейних предметів, наданих Центральним музеєм Тавриди, Керченським історико-культурним заповідником, Національним заповідником «Херсонес Таврійський» і Бахчисарайським історико-культурним заповідником, які були привезені для експонування в музеї Алларда Пірсона 6 лютого 2014 року в рамках виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі».

 

Після окупації Криму Росією нідерландська сторона відмовилася повертати експонати кримським музеям, мотивуючи відмову тим, що приймала їх від України.

 

Міністерство культури РФ наполягає на передачі колекції «скіфського золота» у власність Росії.

 

Міністерство закордонних справ Королівства Нідерланди підтвердило визнання всіх експонатів виставки державною власністю України.

 

Чинність контракту, що надавав право на тимчасове зберігання колекції музеєм Алларда Пірсона, завершився 13 червня 2014 року, після чого, згідно із законом, ці культурні цінності вважаються незаконно вивезеними з України і підлягають поверненню.

 

Захист інтересів України у суді здійснювала юридична фірма Bergh Stoop&Sanders N.V.

 

11 березня 2019 року відбулося засідання Апеляційного суду Амстердама у справі за позовом держави Україна до Музею Алларда Пірсона – археологічного музею Амстердамського університету про повернення в Україну експонатів.