ДБР проводить обшуки у банку Петра Порошенка

14:18, 13.09.2019
Силовики ДБР обшукують офіс Міжнародного інвестиційного банку, який належить п’ятому президенту України Петру Порошенку.
 
Про це повідомила речниця ДБР Анжеліка Іванова "Українській правді".
 
"Дійсно слідчі Державного бюро розслідувань проводять обшуки в рамках досудового розслідування кримінального провадження щодо можливого порушення закону під час операції купівлі-продажу заводу "Кузня на Рибальскому", - підтвердила вона.
 
Вона також додала, що у п'ятницю Петро Порошенко був на допиті в ДБР. Його допитали в одному кримінальному провадженні - щодо можливого втручання в діяльність Окружного адміністративного суду Києва. 
 
Нагадаємо, раніше директор Державного бюро розслідувань Роман Труба повідомляв, що Порошенко у якості свідка фігурує у щонайменше 13 провадженнях ДБР.
 
Завод "Кузня на Рибальському" (раніше "Ленінська Кузня") був створений у 1862 році.
 
1995 року його придбав Петро Порошенко, бізнес-активами якого управляє фонд Прайм Ессетс Капітал.
 
З початком війни на Донбасі завод освоїв виробництво нових розробок оборонного призначення. Там випускають бойові модулі і бронемашини, а також гранатомети і зенітні установки.
 
З 2016 року Кабінет міністрів дозволив заводу здійснювати експорт товарів військового значення. Це допомогло підприємству, яке щорічно несло багатомільйонні збитки, збільшити кількість замовлень.
 
У 2017 році його прибуток склав 18,6 млн грн, а виручка - 776 мільйонів гривень.
 
Восени 2018 року група "ТАС" Сергія Тігіпка досягла попередньої домовленості про покупку ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському".
 
За підсумками роботи в 2018 році завод збільшив чистий прибуток на 77,84% - до 33,12 мільйона гривень.
 
У кінці лютого 2019 року Тігіпко розповів, що планує побудувати на територіях заводу "Кузня на Рибальському" житловий масив і великий торгово-офісний центр.