«Політично вмотивоване рішення»: ЦВК відкинула всі звинувачення Зеленського

07:39, 12.09.2019
«Політично вмотивоване рішення»: ЦВК відкинула всі звинувачення Зеленського

(УНІАН)

Центральна виборча комісія відкидає всі звинувачення президента, які нівелюють легітимність виборів, і сприймає свій можливий розпуск як політично вмотивоване рішення.

 

Про це йдеться в офіційній заяві, що оприлюднено на сайті ЦВК.

 

"11 вересня 2019 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, на якому було рекомендовано Верховній Раді розглянути подання президента України про дострокове припинення повноважень складу Центральної виборчої комісії. Центральна виборча комісія, ознайомившись з вищезгаданим поданням, вважає за необхідне висловити позицію, відповідно до викладених у ньому зауважень", - повідомили в комісії.

 

Зокрема, щодо питання одномандатного виборчого округу №198 у ЦВК зазначили, що в останньому рішенні суду від 9 вересня вказано, що з боку ЦВК не було жодних невиправданих зволікань щодо встановлення результатів виборів у даному окрузі. ЦВК відкидає "всі звинувачення, які нівелюють факт проведення демократичних виборів", та називає відповідне рішення президента політично вмотивованим.

 

Також у ЦВК додали, що комісія здійснила всі підготовчі дії щодо встановлення результатів волевиявлення в одномандатному виборчому окрузі №198.

 

"Однак, у зв’язку з початком процедури припинення повноважень складу Центральної виборчої комісії та з метою уникнення ситуації, яка поставить під загрозу встановлення легітимних та законних результатів виборів, станом на 11 вересня ЦВК вимушена відтермінувати початок повторного підрахунку голосів на виконання рішення суду по справі №9901/486/19", - підкреслили в комісії.

 

З питань, які стосуються відмови реєстрації кандидатів, ЦВК зазначає, що не має визначених законом повноважень перевіряти відомості, які надають кандидати стосовно їх місця роботи, адреси, освіти та інших персональних даних.

 

"Судова практика з цих питань є різною і жодне з судових рішень не містить посилання на упередженість Комісії", - йдеться в повідомленні.

 

З питань, які стосуються зазначення кандидатами недостовірної інформації про приналежність до певної політичної партії, у комісії зазначають, що Центральна виборча комісія неодноразово наголошувала на такій практиці і одночасно на тому, що у Комісії немає юридично встановлених важелів для її недопущення.

 

"Попри це, вона, в межах своїх повноважень, реагувала на усі подібні факти і щоразу надсилала відповідну інформацію до органів Національної поліції і просила кандидатів та відповідних суб’єктів виборчого процесу звертатися до суду", - йдеться в повідомленні.

 

Щодо одномандатного виборчого округу №169 у ЦВК зазначили, що судом встановлено, що ЦВК не мала на меті створити кандидату будь-які перешкоди в реалізації пасивного виборчого права.

 

"Водночас повідомляємо, що рішення про скасування реєстрації кандидата в ОВО №169 не є безпрецедентним, так як протягом виборчого процесу було скасовано реєстрацію 154 кандидатів у депутати", - йдеться в заяві.

 

Як повідомляла УМ, комітет Верховної ради України з питань організації державної влади рекомендував парламенту схвалити подання президента Володимира Зеленського з приводу дострокового розпуску складу Центральної виборчої комісії.

 

Раніше Зеленський направив парламенту подання про дострокове припинення повноважень ЦВК.

 

Глава Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук вважає, що можливий розпуск ЦВК поставить під сумнів легітимність проведених нею виборів.