«Україна проти Росії»: ЄСПЛ проведе слухання щодо Криму

10:19, 11.09.2019
«Україна проти Росії»: ЄСПЛ проведе слухання щодо Криму

Велика палата Європейського суду з прав людини почне слухання у справі «Україна проти Росії» щодо Криму.

 

Про це ідеться на сайті ЄСПЛ.

 

Засідання почнеться о 10:15 ранку за Києвом.

 

Україна подала заяву 13 березня 2014 року, українська сторона посилається на порушення кількох статей Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

 

Україну представлятиме заступник міністра юстиції Іван Ліщина.

 

Раніше він пояснив, що заява стосується «порушення РФ в Криму після встановлення ефективного контролю над півостровом 27 лютого 2014 р. статей 2 (Право на життя), З (Заборона катування), 5 (Право на свободу та особисту недоторканість), 6 (Право на справедливий суд), 8 (Право на повагу до приватного і сімейного життя), 9 (Свобода думки, совісті і релігії), 10 (Свобода вираження поглядів), 11 (Свобода зібрань та об'єднання) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, статті 14 (Заборона дискримінації) Конвенції, статті 18 (Межі застосування обмежень прав) та статей 1 (Захист права власності), 2 (Право на освіту) та 3 (Право на вільні вибори) Першого протоколу до Конвенції, статтею 2 (Свобода пересування) Четвертого протоколу до Конвенції, статтею 1 (Загальна заборона дискримінації) Дванадцятого протоколу до Конвенції».

 

Україна посилається на порушення кількох статей Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Зокрема, уряд-заявник стверджує, що існувала адміністративна практика вбивств українських військовослужбовців, співробітників правоохоронних органів і цивільних осіб, яку було можливо приписати Російській Федерації.

 

Нагадаємо, що ЄСПЛ скасував розгляд справи «Україна проти Росії», який попередньо був призначений на 27 лютого.

 

У Європейському суді з прав людини проти України зареєстровано вдесятеро більше скарг щодо наслідків агресії РФ, ніж проти Росії загалом.

 

Проти України зареєстрували 7267 скарг, з них 60% стосуються наслідків російської агресії на Сході України та порушень прав людини в окупованому Криму.