Прем'єр Франції розпорядився прискорити підготовку країни на випадок «жорсткого» Brexit

07:17, 10.09.2019
Прем'єр Франції розпорядився прискорити підготовку країни на випадок «жорсткого» Brexit

Прем'єр-міністр Франції Едуар Філіп

Прем'єр-міністр Франції Едуар Філіп у понеділок зажадав від уряду активізувати підготовку країни на випадок, якщо Велика Британія вийде з ЄС без угоди, повідомляють місцеві ЗМІ.

 

Під час спеціального засідання кабміну, пов'язаного з ситуацією навколо Brexit, Філіп доручив міністрам прискорити спільно з європейськими партнерами "підготовку до всіх сценаріїв".

 

Зокрема, прем'єр попросив міністрів "активізувати дії з інформування громадян і компаній" на випадок виходу Великої Британії без угоди.

 

Говорячи про прикордонний контроль, Філіп зазначив, що Франція найняла 600 додаткових співробітників митниці, а також 200 співробітників санітарно-епідеміологічного контролю.

 

Він нагадав, що з 1 грудня 2018 року на сайті французького уряду створено спеціальну сторінку, яка повинна "відповісти на питання французьких громадян, які проживають у Великій Британії, а також британців, які проживають у Франції і компаній, які торгують з Великою Британією".

 

Як повыдомляла УМ,  9 вересня Єлизавета II схвалила закон про відтермінування виходу Великої Британії з Європейського Союзу без угоди.

 

Відповідно до закону, прем'єр країни Борис Джонсон повинен попросити ЄС перенести крайній термін Brexit на 31 січня 2020 року. Мета цього заходу - уникнути "жорсткого" виходу з ЄС - без двосторонньої угоди з Брюсселем.

 

Прем'єр-міністерка Великої Британії Тереза Мей попросила Євросоюз відтермінувати Brexit до 30 червня 2019 року.

 

Раныше, 29 березня було третє голосування за угоду Мей, і депутати вкотре не підтримали її.

 

23 березня у Лондоні десятки тисяч людей вийшли з вимогою провести новий референдум щодо Brexit. Тереза Мей виключила проведення другого референдуму щодо виходу Британії з ЄС і заявила, що планує вивести країну з ЄС до 30 червня.

 

27 березня Мей заявила, що піде у відставку до наступного етапу переговорів щодо Brexit, якщо парламент підтримає її варіант угоди.

 

23 червня 2016 року у Британії відбувся референдум, який показав, що 52% британців воліють покинути Євросоюз.

 

29 березня 2017 року Велика Британія офіційно повідомила Європейський союз про свій намір покинути ЄС, запустивши процедуру Brexit.

 

На позачерговому саміті в Брюсселі 27 держав Євросоюзу схвалили угоду про вихід Великої Британії з об’єднання, так званий Брекзіт.

 

Повідомлялось, що остаточна вартість Brexit для Британії може сягнути 55 мільярдів євро. Цю суму країна виплачуватиме ЄС до 2064 року.