Литва і Латвія відмовилися визнати «вибори» в анексованому Криму

17:42, 08.09.2019
Литва і Латвія відмовилися визнати «вибори» в анексованому Криму

Литва і Латвія не визнають результати проведення так званих місцевих "виборів" в анексованому Росією Криму і Севастополі, а також підтвердили свою підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

 

Відповідні заяви на своїх зробили глави міністерств закордонних справ Литви і Латвії Лінас Лінкявічюс і Едгарс Рінкевич.

 

"Литва не визнає сьогоднішні "вибори" в Криму і Севастополі, що незаконно анексовані Росією. Ми підтверджуємо нашу підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, і засуджуємо російську окупацію Криму та порушення міжнародного права", – констатував Лінас Лінкявічюс.

 

Глава МЗС Латвії також підтвердив, що Рига не визнає місцеві вибори, які проводяться в незаконно окупованих і анексованих Росією Криму та Севастополі.

 

"Я підтверджую нашу підтримку суверенітету і територіальної цілісності України", – зазначив Рінкевич.

 

Як повідомляла УМ, прокуратура Криму закликала не брати участь у "виборах" на півострові. 

 

А МЗС України закликало міжнародних партнерів дати принципову оцінку незаконним діям Росії з організації і проведення так званих "місцевих виборів" в окупованому Криму і посилити тиск на РФ.

 

У Росії в неділю проходить єдиний день голосування - близько 6 тисяч виборчих кампаній і референдумів різного рівня, в тому числі в окупованому Криму.

 

Крим був незаконно анексований Росією в березні 2014 року в результаті проведення "референдуму", невизнаного ні Україною, ні світовим співтовариством. 

 

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. В даний час окупований Росією Крим і сама Росія знаходяться під санкціями західних країн, під санкції потрапляють також компанії, що працюють з цими країнами або Кримом в певних сферах.