Керівництво ОБСЄ вітає обмін ув'язненими між Росією та Україною

17:12, 07.09.2019
Керівництво ОБСЄ вітає обмін ув'язненими між Росією та Україною

Голова ОБСЄ, міністр закордонних і європейських справ Словаччини Мирослав Лайчак та Генеральний секретар ОБСЄ Томас Гремінгер вітають сьогоднішнє завершення обміну затриманими між Російською Федерацією і Україною.

 

Спільна заява Лайчака і Гремінгера була поширена в суботу прес-службою ОБСЄ.

 

"Я дуже радий сьогоднішньому обміну затриманими між Російською Федерацією і Україною. Це позитивна подія, яка вносить величезний вклад у життя десятків людей, їхніх сімей і друзів", - наголосив словацький міністр.

 

При цьому він висловив сподівання, що цей позитивний крок не матиме негативного впливу на розслідування катастрофи літака Малайзійських авіаліній MH17.

 

"Цей обмін може укріпити довіру між двома країнами, а також привести до обміну всіх затриманих, як це передбачено в Мінських угодах", - сказав Лайчак.

 

Гремінгер у свою чергу висловив глибоку вдячність сторонам за їхні конструктивні зусилля, що дали змогу зробити цей важливий крок. "Я закликаю всі сторони вжити подальших заходів у цьому дусі, поважаючи і підтримуючи угоду про припинення вогню і повністю виконуючи Мінські угоди", - додав він.

 

Як повідомляла УМ,  7 вересня між Україною і Росією відбувся масштабний обмін утримуваними особами.

 

Після цього, президент України Володимир Зеленський сказав, що домовленості з Володимиром Путіним щодо першого етапу завершення війни на Донбасі виконані.

 

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизанович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.

 

Група Європейської народної партії, найбільша в Європарламенті, привітала Олега Сенцова та інших українців зі звільненням з російських в'язниць.