У Росії членам виборчкомів влаштували інструктаж як саме фальсифікувати вибори

12:53, 06.09.2019
У Росії членам виборчкомів влаштували інструктаж як саме фальсифікувати вибори

У російському Петербурзі членам дільничних виборчих комісій влаштували інструктаж і розповіли, як краще фальсифікувати вибори.

 

Аудіозапис такого «заходу» опинився у розпорядженні «Новой газеты» та організації «Спостерігачі Петербурга», повідомляє Громадське. 

 

Співрозмовник видання, який передав запис, розповів, що на дільницю прийшов чоловік приблизно 30 років, якого ніхто не представив. Він почав читати лекцію щодо «правильної» допомоги потрібному кандидату. Вона тривала близько години.

 

Зокрема чоловік заявив членам ДВК, що камер відеоспостереження не потрібно остерігатися, бо інформацію з них можна отримати лише за рішенням суду за наявності обґрунтованої скарги. Такі скарги не будуть приймати, запевнив «лектор», додавши, що успішна протидія ним вже була опрацьована на попередніх виборах.

 

Тому вкидати бюлетені він радить, коли це не бачать спостерігачі, а на камери зважати не треба.

 

Один з основних способів отримання необхідного результату — малювання голосів за кандидата під час голосування виборців на дому, а саме людей похилого віку.

 

Також чоловік порадив під час підрахунку голосів класти бюлетені не в декілька стопок в залежності від того, за якого кандидата вони, а в одну велику.

 

«Лектор» зазначив, що члени ДВК мають розділитися на «читців» та «писарів» — тих, хто зачитує результати, і тих, хто їх записує. За його словами, «скандальні спостерігачі» зазвичай приділяють увагу «читцям», а в цей час «писарі» можуть записувати необхідний результат. Чоловік також порадив «потренуватися» перед виборами.

 

Ще один вихід — підкупити спостерігачів. За словами чоловіка, зазвичай достатньо 5 тисяч рублів, аби спостерігач не контролював процес підрахунку. «Лектор» додав, що відповідні кошти «закладені у бюджет виборчкому».

 

Водночас чоловік наголосив, що треба не «перестаратися» і вийти на необхідний результат, наприклад, якщо за одного кандидата треба 300 голосів.

 

«Писар» може сидіти поруч з вами, писати цифри: 55, 56, 57. Ви кажете (за кого бюлетень — ред.) і дивитесь, скільки він пише. Вийшов на 300 — все, можна заспокоїтися», — пояснив «лектор».

 

Він додав, що члени ДВК зокрема можуть обрати «контрольну фразу», після якої стане зрозуміло, що «план» виконаний і можна припинити фальсифікації.

 

У Росії 8 вересня відбудеться єдиний день голосування, коли в низці міст «обиратимуть» місцеву владу.

 

Недопущення незалежних кандидатів у Москві спровокувало численні масові акції протесту, які жорстко розігнали силовики. Проти деяких затриманих порушили не адміністративні, а кримінальні справи.

 

Найбільша кількість затриманих — 1400 — була на акції 27 липня. Після неї порушили справу за фактом нібито масових заворушень.

 

Зокрема 4 вересня в Росії дали 3,5 роки колонії учаснику протестної акції, який кинув у «омонівця» пластиковий стаканчик.

 

5 вересня 4 роки тюрми отримав волонтер Костянтин Котов, який виходив на пікети на підтримку українських політв’язнів і збирав передачі для полонених моряків.

 

Як повідомляла УМ, в акції протесту "Відпускай і допускай" в столиці Росії Москві беруть участь понад 47 тисяч людей.

 

У трьох російських містах затримали 51 учасника акцій протесту, 39 із яких – у Санкт-Петербурзі (затримання також відбулися в Москві та Ростові-на-Дону).