Верховна Рада остаточно позбавила народних депутатів недоторканності

12:18, 03.09.2019
Верховна Рада остаточно позбавила народних депутатів недоторканності

Верховна Рада проголосувала за остаточне схвалення (в цілому) законопроекту №7203 про внесення змін до ст. 80 Конституції України, яким передбачено позбавлення народних депутатів недоторканності з 2020 року.

 

За таке рішення проголосували 373 народні депутати на пленарному засіданні парламенту у вівторок.

 

«Слуга народу» - 252 за;

«Опозиційна платформа – За життя» — 27 не голосували;

«Європейська солідарність» — 25 за, 3 утрималися;

«Батьківщина» — 23 за;

«За майбутнє» — 22 за;

«Голос» — 19 за

Позафракційні — 33 за, 1 не голосував.

 

Законопроєкт про обмеження депутатської недоторканності був зареєстрований у парламенті попереднього скликання п’ятим президентом Петром Порошенком. Він пропонує виключити зі статті 80-ї Конституції України положення, яке гарантує парламентарям депутатську недоторканність і неможливість бути притягнутими до кримінальної відповідальності без належної згоди Верховної Ради.

 

Конституційний суд України у червні 2018 року визнав цей законопроєкт конституційним.

 

Водночас Конституція й надалі гарантує, що народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

 

Як повідомляла УМ, перед голосуванням президент України Володимир Зеленський прийшов на засідання Верховної Ради 9-го скликання та закликав депутатів проголосувати за зняття недоторканності.

 

 

Для остаточного схвалення конституційних змін, згідно з процедурою, потрібно було щонайменше 300 голосів. В іншому випадку такий проєкт закону можна буде запропонувати через рік.