Суд обирає запобіжний захід ексглаві МОЗ Богатирьовій (НАЖИВО)

16:56, 28.08.2019
Суд обирає запобіжний захід ексглаві МОЗ Богатирьовій (НАЖИВО)

(Укрінформ)

Печерський районний суд міста Києва обирає запобіжний захід очільниці Міністерства охорони здоров’я часів президентства Віктора Януковича Раїсі Богатирьовій.

 

Адвокат Дмитро Бєляєв запевняє, що прокуратура була завчасно поінформована про повернення ексміністра охорони здоров'я Раїси Богатирьової, повідомляє Укрінформ.

 

«Повідомлення про час повернення Раїси Богатирьової надійшло на адресу прокуратури і на момент її прибуття правоохоронні органи були поінформовані про це. Незважаючи на це, правоохоронні органи вдалися до її незаконного затримання», - сказав адвокат.

 

Він зазначив, що прокуратура посилається на ухвалу Печерського райсуду від 2015 року про дозвіл на її затримання, однак, запевняє Бєляєв, дана ухвала не відповідає Кримінально-процесуальному кодексу і не може бути використана для арешту і тримання під вартою. Зокрема, в даній ухвалі не вказується термін її дії. Також адвокат заявив, що Богатирьова не була належним чином повідомлена про підозру, а у кримінальній справі, в якій вона фігурує, немає потерпілої сторони.

 

Водночас Раїса Богатирьова стверджує, що останнім часом лікувалася за межами України, а повідомлення про підозру у вчиненні злочину отримала лише сьогодні. 

 

«Лише сьогодні я отримала так звану підозру, яку намагаються розповсюдити як вручену мені починаючи з 2014 року. Я не знаю, про що йде мова. Є відповідна процедура, і я вважаю, що це є порушення моїх прав», - сказала Богатирьова.

 

За словами ексміністра, вона виїхала за межі України за багато місяців до нібито вручення їй повідомлення про підозру, і немає підстав стверджувати, що вона перешкоджала слідству.

 

В свою чергу прокурор обґрунтував необхідність арешту Богатирьової тим, що вона чотири останні роки проживала за кордоном або, можливо, в Криму і весь цей час не з'являлася в органи досудового розслідування.

 

У 2014 році офіційно кордон не перетинала, тому є загроза, що зробить це ще раз.

 

 

Як повідомляла УМ, Прокуратура Києва внесла до Печерського райсуду столиці клопотання про взяття під варту ексглави Міністерства охорони здоров'я України часів президентства Віктора Януковича Раїси Богатирьової.

 

27 серпня в аеропорту «Жуляни» у Києві поліція затримала ексміністерку охорони здоров’я часів Богатирьову.

 

Ще в 2016 році Інтерпол відмовився оголошувати Богатирьову в розшук.

 

У серпні 2019 року Голосіївський райсуд Києва зобов’язав ГПУ закрити справу проти Богатирьової.

 

Водночас у столичній прокуратурі заявили, що це рішення ухвалили без представника відомства, тому його оскаржать.

 

В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун бачить небезпеку в поверненні колишньої очільниці МОЗ Раїси Богатирьової до Києва.