Європейський суд з прав людини присудив родичам Магнітського 34 тисячі євро

13:50, 27.08.2019
Європейський суд з прав людини присудив родичам Магнітського 34 тисячі євро

ЄСПЛ присудив родичам Магнітського 34 тисячі євро.

 

Відповідне рішення оприлюднили на сайті суду.

 

Так, ЄСПЛ постановив, що влада Росії порушила стосовно Магнітського статті Європейської конвенції про захист прав людини, зокрема, ст.2 «право на життя», ст.5 «право на свободу і безпеку», ст.6 «право на правосуддя», а також ст.3 «про заборону на тортури».

 

Раніше засновник інвестиційного фонду Hermitage Capital Вільям Браудер, у якому працював юрист Сергій Магнітський, засудив Велику Британію за те, що вона не запровадила санкції щодо порушників прав людини в Росії відповідно до «Акту Магнітського».

 

Своєю чергою, у Великій Британії запевнили, що застосують положення «акту Магнітського» після виходу з Європейського Союзу.

 

Велика Британія схвалила першу частину документу у 2017, також у 2018 «поправку Магнітського» включили в законопроєкт із боротьби з відмиванням грошей після отруєння в березні 2018 року колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки.

 

Юрист фонду Hermitage Capital Сергій Магнітський розкрив одне з найбільших в історії Росії розкрадань бюджету.

 

Йдеться про суму у 230 мільйонів доларів, виведених з бюджету Росії у результаті махінацій.

 

У 2009 році його знайшли мертвим у московському СІЗО після тривалого тиску з боку силовиків.

 

У 2012 році в США розробили «Акт Магнітського» — він визначав людей, причетних до загибелі в слідчому ізоляторі юриста фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського. Документ запроваджував заборону на в'їзд до США та фінансові санкції низці російських чиновників. Згодом свої «акти Магнітського» схвалили Канада і країни Балтії.