Жодних жартів: що криється за заявою Трампа про бажання купити у Данії Гренландію

23.08.2019
Жодних жартів: що криється за заявою Трампа про бажання купити у Данії Гренландію

Мрія Трампа.

Президент США Дональд Трамп скасував візит до Данії після того, як прем’єр-міністр цієї країни заявила, що Гренландія не продається.

 

Візит американського президента на запрошення королеви Данії Маргрете II був запланований на 2 вересня.

 

Про скасування візиту до Данії Дональд Трамп повідомив у своєму «Твіттері». Згодом цю інформацію підтвердили і в Білому домі. 

Першоквітневий жарт серед літа?

Невідомо, чи було спочатку питання про Гренландію однією з тем переговорів президента Трампа в Данії. Під час своєї європейської поїздки він повинен був відвідати також Польщу.
 
Минулого тижня Дональд Трамп сказав, що США зацікавлені в покупці Гренландії, яка є автономною територією Данії («УМ» про це коротко повідомляла).
 
Прем’єр-міністр Метте Фредеріксен у відповідь назвала цю пропозицію «абсурдною» і висловила сподівання, що ідея президента США була жартом.
 
Рішення Трампа для багатьох стало несподіванкою — навіть для посла США у Данії Карли Сендс. За кілька годин до публікації Трампа вона писала у «Твіттері», що «Данія готова до приїзду президента США».
 
Першим про ідею Дональда Трампа придбати Гренландію з посиланням на власні джерела минулого тижня повідомило видання «Волл-Стріт Джорнел».
 
Співрозмовники газети анонімно розповіли, що Трамп неодноразово цікавився у своїх радників, чи можуть США купити Гренландію, і з великим інтересом слухав розповіді про ресурси острова і його геополітичну важливість.
 
Як писало видання, Трамп дав розпорядження вивчити цю ідею. Джерела агенції «Рейтер» також розповіли, що в оточенні президента на пропозицію відреагували по-різному: одні над нею посміялися, інші сприйняли цілком серйозно.
 
«Якщо він всерйоз розглядає таку ідею — це остаточне підтвердження того, що він збожеволів», — заявляв офіційний представник Данської народної партії в інтерв’ю місцевому телебаченню.
 
«Це першоквітневий жарт, але абсолютно не в сезон», — написав у своєму «Твiттерi» колишній очільник уряду Льокке Расмуссен.
 
«Здивовані і розчаровані», — такими словами прем’єр-міністр Метте Фредеріксен відреагувала на новину про відміну візиту Трампа. Попри це Копенгаген сподівається на продовження співробітництва з Вашингтоном в Арктиці.
 
Трамп, у свою чергу, подякував їй за те, що вона «зекономила обом країнам велику кількість витрат та зусиль», і пообіцяв призначити нову зустріч «коли-небудь у майбутньому».
 
Виступаючи перед журналістами 21 серпня, президент Дональд Трамп заявив, що Метте Фредеріксен зробила «неприємну і недоречну заяву», коли назвала «абсурдом» його плани купити острів. 
 
Обурені данські парламентарії порівняли Трампа з «розбещеною дитиною». «Якщо мені відмовляють продати Гренландію, то я взагалі не поїду до Данії», — каже він і ставить США в незручне становище, заявила депутатка парламенту Карстен Хенге.
 
«Так не розмовляють з іншою державою... Міг би виявити більше поваги», — вважає депутат Оя Кемнитс Ларсен.

Яке воно, яблуко розбрату?

Гренландія — це найбільший острів на планеті, який омивається Атлантичним і Північним Льодовитим океанами. Тут мешкають близько 56 тисяч людей, які переважно проживають вздовж берегової лінії. Повідомлялося, що Сполучені Штати готові взяти на себе виплату гренландській автономній владі 600 мільйонів доларів на рік на підтримку економіки і соціальної сфери острова — зараз ці гроші платить Данія. 
 
Гренландія вважається стратегічно важливою територією у гарантуванні безпеки Північної Америки: у 1950-х роках тут навіть була створена американська військова база.
 
Понад 80% острова вкрито кригою, яка, як побоюються, може поступово розтанути через глобальне потепління. Водночас танення криги може відкрити доступ до корисних копалин, на які багата Гренландія.
 
На острові є наф­та, уран і рідкоземельні метали: неодим, празеодим, диспрозій і тербій. Вони життєво важливі для сучасних високотехнологічних виробництв, однак понад 70% їх видобувається у Китаї, з яким Трамп веде торгову війну. США — найбагатша країна на планеті, світовий лідер у високих технологіях і найбільший у світі виробник нафти. Для збереження цих позицій Гренландія Америці дуже потрібна.
 
Гренландські води багаті на рибу і перспективні для судноплавства на тлі змін клімату. Китай також виношує ідею арктичного торгового шляху, і в минулому році зібрався будувати два аеропорти у Гренландії — але Данія переконала владу автономії віддати їй обидва контракти.
 
Ідея придбання Гренландії обговорюється у США не вперше. У 1867 році у звіті Державного департаменту йшлося, що стратегічно вигідне розташування острова і його природні ресурси зробили б Гренландію ідеальним придбанням.
 
Проте жодних офіційних кроків у цьому напрямку зроблено не було аж до 1946 року, коли тодішній президент США Гаррі Трумен запропонував Данії 100 мільйонів доларів за Гренландію. Угоду так і не підписали. 

ЦІНА ПИТАННЯ

Скільки коштує Гренландія? Землі, та ще й iз людьми, давно не продаються у таких масштабах, тому ринкову ціну визначити непросто. Але можна прикинути.
 
Джефферсон купив у французів Луїзіану на початку XIX століття за 15 млн доларів, а через півстоліття Джонсон виторгував Аляску в росіян удвічі дешевше. Трумен пропонував Данії 100 млн у 1946-му.
 
Навіть iз поправкою на інфляцію на ці гроші зараз не купити і будинок на Манхеттені, не те що острів. Розумніше орієнтуватися на поточні ціни землі, яка не використовуються у сільському господарстві в США.
 
Близька до Гренландії за площею Луїзіана (у колоніальних кордонах XVIII-ХІХ століття, а не в чинних кордонах штату) тоді буде коштувати не менше 1 трильйона доларів. А з урахуванням економічного і стратегічного потенціалу арктичного острова ціна може бути і в кілька разів вищою.