Богдан подав позов проти журналістів «Схем» та НСТУ

12:52, 22.08.2019
Богдан подав позов проти журналістів «Схем» та НСТУ

Глава Офісу президента Андрій Богдан подав позов про захист честі і гідності проти журналістів програми «Схеми» та Національної суспільної телерадіокомпанії України.

 

Позов подали до Шевченківського районного суду Києва 20 серпня.

 

Відповідачами у позові вказані журналісти Валерія Єгошина, Максим Савчук, Наталія Седлецька та ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України».

 

Деталі позову наразі невідомі.

Нагадаємо, раніше журналісти програми «Схеми» дізнались, що 13 березня Богдан зустрічався з вже ексголовою Конституційного суду Станіславом Шевчуком.

 

Саме Конституційний суд вже понад чотири роки розглядає справу щодо конституційності окремих положень закону «Про очищення влади» (люстрації).

 

Відповідно до закону України «Про очищення влади», Андрій Богдан не може протягом 10 років працювати на держслужбі з часу вступу закону в силу (тобто до жовтня 2024 року). Він потрапляє під обмеження, бо двічі обіймав посаду урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики за часів президентства Віктора Януковича.

 

Вперше його призначив на цю посаду Микола Азаров 17 березня 2010 року, звільнив 14 лютого 2011 року своїм указом президент Віктор Янукович. Вдруге Азаров призначив Андрія Богдана урядовим уповноваженим 11 липня 2013 року, а звільнив уже Арсеній Яценюк після Революції Гідності 5 березня 2014 року за власним бажанням.

 

Відповідно до ЗУ «Про очищення влади» посада Урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики входить до переліку посад, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади.

 

Крім цього, Богдан фігурує у звіті Департаменту з питань люстрації про результати збору та узагальнення інформації щодо реалізації Закону України «Про очищення влади» як особа, у якої «виявлені критерії люстрації».

 

Андрій Богдан відмовився відповідати на запитання, яка була мета його відвідин Конституційного суду. Водночас тиждень тому він запевнив журналістів «Схем» що не розмовляв із Володимиром Зеленським щодо свого призначення на будь-яку посаду.