Із початку року паспорт громадянина України отримали 9 тисяч кримчан

21.08.2019
Як розповіли у пресслужбі Державної міграційної служби, станом на початок серпня 2019 року майже 9 тисяч кримчан отримали паспорти громадянина України у формі картки. 
 
Якщо ж брати дані з початку весни 2014-го по даний час, то мешканці окупованого Росією півострова Крим уже оформили понад 166 тисяч паспортів громадянина України. Як уточнила заступник спікера Державної міграційної служби України Інна Герасюк, із них понад 78 тисяч документів — замовлені у профільних підрозділах Херсонської області.
 
Український паспорт для кримчан став настільки бажаною «корочкою», що мешканці півострова підвищили загальну статистику відвідуваності прикордонної Херсонської області. 
 
Навіть ті, хто на хвилі «ура-патріотизму» поквапився позбутися старого документа, тепер діловито роблять запити на відновлення українського паспорта.
 
«Паспортний туризм» перетворився на популярний вид дозвілля серед мешканців Криму, які охоче їздять на територію материкової України для оформлення спочатку звичайного, а потім — біометричного закордонного паспорта.
 
Пізніше у соціальних мережах з’являються звіти про поїздку з Криму до Херсонщини за українським паспортом або новим закордонним паспортом.
Якщо для одних мешканців окупованого півострова отримання документа українського зразка — єдина можливість побачити світ, то для інших — гарантія стабільності у бізнесі.
 
«З російським закордонним паспортом та кримською пропискою до Європи візу не отримаєш, — нарікає один із хлопців, який приїхав на Херсонщину за українським паспортом. — Самі знаєте — санкції, усі ці справи. Поки вирішують, чий Крим, ми змушені якось виживати...»
На кримчанах, які активно їдуть до Херсонської області за українським паспортом, добре заробляють компанії-перевізники, які окремою графою відзначили цей вид послуг: «оформлення українських документів». 
 
Як пояснив один із представників фірми, це не рейсові автобуси, а «маршрутки», які виїжджають із Сімферополя о другій годині ночі, щоб уже до пів на восьму ранку бути в Херсоні. Це необхідно для того, щоб встигнути оформити паспорт, адже у тому випадку, якщо доведеться затриматися на добу або більше, необхідно буде додатково оплачувати наймане житло. А транспортні послуги обходяться й без того недешево: трохи більше однієї тисячі гривень на людину.
 
Але потік охочих отримати український паспорт не зменшується з часом, а лише зростає. Як визнає один із водіїв «маршрутки», що курсує між Кримом та Херсонською областю, якщо в будні дні він отримує дохід від перевезення 50-60 осіб, то у вихідні ця цифра збільшується до 100-150 осіб.