Замість параду - гроші: військовим дадуть по тисячі гривень до Дня Незалежності

11:26, 20.08.2019
Замість параду - гроші: військовим дадуть по тисячі гривень до Дня Незалежності

Міністр оборони Степан Полторак підписав указ, за яким українські військові отримають по 1-2 тисячі гривень премії до Дня Незалежності.

 

 Про це у Facebook-сторінці повідомив Степан Полторак.

 

"Військовослужбовці, у тому числі й строкової служби, та курсанти отримають по 1 тисячі гривень, військовослужбовці, які у 2019 році залучалися до виконання завдань в складі підрозділів Об’єднаних сил, та ті, що наразі захищають територіальну цілісність держави на Сході - по 2 тисячі гривень",- написав Полторак.

 

Як повідомляла УМ, на початку липня президент Володимир Зеленський заявив, що вирішив скасувати військовий парадна День Незалежності 24 серпня, а зекономлені кошти вручити військовим у вигляді премій.

 

Цього року Україна відзначатиме День Незалежності у новому форматі. 

 

Зеленський офіційно заявив, що традиційного параду на День незалежності, 24 серпня, не буде. Столиця святкуватиме День Незалежнсті Ходою гідності.

 

Колишній президент Петро Порошенко назвав це рішення свого наступника "не дуже далекоглядним".

 

Водночас марш захисників України, який також називають альтернативним парадом, відбудеться за ініціативи ветеранів та волонтерів. Станом на 7 серпня до участі в цьому заході зголосилися понад 7 тисяч ветеранів з усієї України.

 

В Офісі президента Володимира Зеленського запевнили, що формування у регіонах делегацій до Дня незалежності не означає примусове звезення бюджетників у Київ.

 

Військові паради у різних формах на День Незалежності відбувались починаючи з 2001 року. Іноді за участю військової техніки, іноді – без. У деякі роки Хрещатиком крокували лише військові музиканти. 

 

Проте, лише президент-утікач Віктор Янукович повністю відмовився від проведення військових парадів у 2011-2013 роках. Таке рішення від аргументував наміром спрямувати кошти на соціальних захист населення.

 

П'ятий президент Петро Порошенко відновив проведення параду на День Незалежності. А минулорічний парад став найбільшим за роки незалежності. Участь в ньому вперше взяли жінки-військовослужбовці та армійська авіація.