Політв’язень Карпюк «вибув» з російської в’язниці — адвокат

08:50, 20.08.2019
Політв’язень Карпюк «вибув» з російської в’язниці — адвокат

Український політв’язень Микола Карпюк «вибув» з російської в’язниці «Володимирський централ».

 

Як повідомив адвокат Карпюка Олексій Барановський, так пояснили в тюремній адміністрації повторне повернення посилки.

 

29 липня Карпюк не видали посилку від Барановського нібито через надмірну вагу. Адвокат зменшив її з 27 до 19 кг. Проте 19 серпня вона знову повернулася у зв’язку з тим, що «адресат вибув».

 

Адвокат вважає, що Карпюк міг «вибути» з тієї ж причини, що і політв’язень Володимир Балух, якого 16 серпня вивезли з колонії міста Торжок Тверської області.

 

«Посилка повернулася мені назад з позначкою «адресат відсутній», а це означає що їх обох забрали з «насиджених місць» приблизно в один час, і це викликає стриманий оптимізм», — зазначив Барановський.

 

Він не не виключає, що деякі українські політв’язні можуть найближчим часом повернутися з Росії в Україну.

 

Як повідомляла УМ, в Росії Миколу Карпюка та Станіслава Клиха звинуватили у тому, що вони нібито воювали в 1994-1995 роках проти армії Росії на стороні президента Ічкерії Джохара Дудаєва.
 

Чоловіків у 2016 році російська правозахисна організація "Меморіал" визнала політв’язнями.
 

Під час розслідування російські силовики катували затриманих, вибивали зізнання. Микола Карпюк та Станіслав Клих своєї провини не визнали.
 

Однак їх засудили до тривалого ув’язнення: Миколі Карпюку дали 22 з половиною роки ув’язнення, Станіславу Клиху - 20.
 

Нагадаємо, Станіслав Клих оголошував голодування на підтримку Олега Сенцова та для звільнення політв’язнів Кремля, однак його вчергове відправили із в’язниці до психіатричної лікарні.
 

До українців, яких утримують в Росії, не пустили українську омбудсвумен Людмилу Денісову. Вона намагалася потрапити і до Миколи Карпюка.