Хаос, брак харчів, ліків і пального: у ЗМІ потрапив таємний урядовий анаіз про наслідки жорсткого «Брекзиту»

20.08.2019
Хаос, брак харчів, ліків і пального: у ЗМІ потрапив таємний урядовий анаіз про наслідки жорсткого «Брекзиту»

Британці вже готуються до труднощів.

У Великій Британії стався витік таємного аналізу експертів, які прогнозують проблеми після виходу країни з ЄС.
 
 
Про аналіз Канцелярії британського прем’єр-міністра у неділю, 18 серпня, написав тижневик «Санді Таймс».
 
 
Видання відзначає, що, на думку урядових експертів, найімовірніший варіант відокремлення Великої Британії, тобто без укладення угоди з Євроспільнотою, призведе до хаосу на кордонах, заворушень у Північній Ірландії та проблем із постачанням харчів, ліків та пального.
 
«Добірка документів, укладених у серпні Канцелярією прем’єра, під заголовком Operation Yellowhammer («Операція «Вівсянка»), є поглядом на таємні приготування уряду з метою уникнути катастрофічного розладу вітчизняної інфраструктури», — наголошує газета.
 
І додає, що зібране досьє «становить найбільш вичерпну оцінку приготувань Сполученого Королівства до «Брекзиту» без угоди з ЄС». «Санді Таймс» наголошує, що документи, які потрапили в її розпорядження, описують імовірні наслідки безумовного «Брекзиту», але не найгірший сценарій у такій ситуації.
 
Внутрішній секретний звіт Канцелярії очільника уряду вказує, що наслідки твердого «Брекзиту» можна буде відчути негайно. Це будуть черги та хаос на кордонах поблизу портів, наприклад у Дуврі. Найгірше може бути впродовж перших трьох місяців. 
 
На думку урядових експертів, харчів не забракне, але вони будуть важче доступними, а вибір меншим, до того ж зростуть ціни. Це стане ударом для менш заможних груп суспільства.
 
75 відсотків ліків до Великої Британії надходить із континенту, і після «Брекзиту» прогнозують перебої із постачанням. Передбачають також зростання злочинності та протести, наприклад, у Північній Ірландії. Автори звіту вказують, що поява кордону стане «серйозною перешкодою для торгівлі».
 
Наголошується, що до 85% вантажних автомобілів, які перевозять товари найпопулярнішим маршрутом через Ла-Манш, «можуть бути не підготовленими до повернення митного контролю у Франції, а це означає, що збої та запізнення в портах можуть тривати до трьох місяців, доки пропуск машин нормалізується. 
 
У минулому чимало прогнозів виявилося неправдивими або перебільшеними. На це посилаються прихильники «Брекзиту», які звинувачують противників виходу з ЄС у залякуваннi людей і спробі протистояти демократичному рішенню громадян.
 
А «Брекзит» без жодної угоди з ЄС стає усе ймовірнішим, бо прем’єр-міністр Борис Джонсон декларує, що виведе країну з ЄС 31 жовтня, навіть якщо не вдасться укласти оновлену угоду з керівництвом ЄС. Офіційний Брюссель, зі свого боку, заявляє, що не збирається повертатися до обговорення угоди, яка раніше була укладена з урядом Терези Мей. 
 
Тим часом британці вже почали готуватися до труднощів, розкуповуючи товари першої необхідності. До розлучення з ЄС готуються, мов до війни, зазначає «Євроньюс». За оцінками експертів, за останні місяці мешканці королівства витратили більше 4 млрд. додаткових фунтів стерлінгів на поповнення запасів продовольства, напоїв та ліків. 
 
Загальна нервовість відбивається на фондовому та валютному ринках. Упродовж останніх тижнів курс фунта стерлінга опустився по відношенню до євро до найнижчої позначки з 2016 року, коли британці, власне, і проголосували за вихід з ЄС. У зв’язку з цим глава Банку Англії Марк Карні заявив, що «жорсткий «Брекзит» спричинить реальний економічний шок для країни». 
 
Глава уряду Борис Джонсон зберігає войовничу риторику та бойовий вигляд, але, ймовірно, все ж сподівається домовитись з ЄС. Агенція «Ассошiейтед прес» повідомляє, що на цьому тижні Джонсон здійснить «турне останнього шансу»: у середу, 21 серпня, зустрінеться в Берліні з канцлеркою Ангелою Меркель, наступного дня у Парижі — з президентом Еммануелем Макроном.
 
 
І хоч як це дивно, при цьому більшість британців — 54% — підтримують курс Джонсона залишити ЄС у будь-якому випадку — з угодою чи без. Такі результати опитування громадської думки агенцією KomRes подала минулого тижня газета «Дейлі Телеграф».