Волкер: На Донбасі запанує мир після виведення російських військ

18:25, 16.08.2019
Волкер: На Донбасі запанує мир після виведення російських військ

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що мир на Донбасі запанує після того, як Росія виведе свої війська з окупованих територій.

 

Про це він сказав в інтерв'ю "Радіо Свобода".

 

За його словами, Росія намагається вносити плутанину й заперечувати свою провідну роль у конфлікті на Донбасі.

 

"Це ускладнює зусилля, необхідні, щоб вирішити проблему. Ось, наприклад, Росія постійно заперечує, що вона безпосередньо бере участь у боях на Донбасі. Мовляв, це якісь "волонтери", "хтось там у відпустці", "це конфлікт між місцевими", "внутрішній конфлікт в Україні". І таким чином вони заперечують власну відповідальність. І якщо цей меседж ретранслюється, міжнародному співтовариству значно складніше наполягати на тому, щоб Росія виконувала свої зобов'язання за Мінськими угодами", – сказав спецпредставник США.

 

Волкер вважає, що ЗМІ й уряди інших країн мають відкидати такі заяви з боку Росії.

 

"Потрібно чітко говорити про те, що насправді відбувається. Це Росія керує військовими формуваннями, це вона надсилає кадрових військових та фінансує збройні формування, це вона надсилає контрактників через фірму у Санкт-Петербурзі, платить за роботу місцевих органів. Росія надає своїх розвідників та керує своїми ставлениками. Тому це аж ніяк не "внутрішній конфлікт через сепаратизм". Це Росія, яка все це робить. І, думаю, правильне сприйняття й розуміння цього широкою громадськістю є надзвичайно важливим, якщо ми дійсно налаштовані вирішити проблему так, як це має бути зроблено", – підкреслив він.

 

Волкер висловив сподівання, що зрештою Росія виведе війська і людям, які живуть на Донбасі, можна буде повернути мир.

 

"Не думаю, що те, що Росія робить в Україні, окуповуючи ці території, хоч якось відповідає російським інтересам. Як на мене, насправді це завдало шкоди Росії і допомогло згуртувати Україну як державу. Національна ідентичність в України сильніша, ніж будь-коли; прозахідна, проєвропейська, пронатовська ідентичність в Україні теж сильніша, ніж будь-коли. І тому я не думаю, що те, що Росія робить, їй допомагає. І в будь-якому випадку – сподіваюсь – вони врешті зупиняться і ми зможемо повернути мир людям, які там (на Донбасі – ред.) живуть", - заявив Волкер.