Гримчаку та Овдієнку вручили підозри у шахрайстві

08:52, 16.08.2019
Гримчаку та Овдієнку вручили підозри у шахрайстві

Заступнику міністра з питань окупованих територій Юрію Гримчаку слідчі оголосили підозру за ч.4. ст. 190 Кримінального кодексу України, повідомила прес-служба Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

 

"15 серпня 2019 р. повідомлено про підозру затриманим напередодні заступнику міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, а також його "помічнику". Правова кваліфікація дій зазначених осіб - ч. 4 ст. 190 КК України", - йдеться в повідомленні НАБУ на сторінці в Фейсбук у четвер увечері.

 

Як зазначається, за даними слідства, ці особи шляхом обману заволоділи чужим майном - грошовими коштами - в особливо великому розмірі.

 

"Їх викрили та затримали одразу після отримання частини неправомірної вигоди 14 серпня 2019 р., вилученої під час здійснення обшуків", - йдеться в повідомленні.

 

Зі свого боку в Генеральній прокуратурі України повідомили, що в п'ятницю будуть приймати рішення про обрання запобіжного заходу за місцем знаходження органу досудового розслідування.

 

"Підозру пред'явлено. Я виконую окрему процесуальну дію, повідомляю про підозру і провів допит підозрюваного. Питання буде вирішуватися завтра щодо обрання запобіжного заходу, і за місцем розташування органу досудового розслідування слідчий буде звертатися за погодженням з прокурором до суду...", - повідомив прокурор Генпрокуратури.

 

Адвокат підозрюваного Дмитро Мельник також зазначив, що правоохоронцям невідомо, де саме обиратимуть запобіжний захід - це може бути Печерський або Чернігівський суд. Це стане відомо після вручення клопотання про обрання запобіжного заходу. Також Мельник зазначив, що Гримчака намагалися допитати як підозрюваного, але він відмовився давати свідчення на підставі ст. 63 КУ.

 

Він зазначив, що зараз тривають першочергові слідчі дії.

 

Як повідомляла УМ, правоохоронці в ході обшуку в квартирі заступника Гримчака вилучили п'ять патронів, а при затриманні у нього був пістолет.

 

Увечері 14 серпня Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Служба безпеки України (СБУ)під процесуальним керівництвом Генпрокуратури затримали Гримчака і його пособника за вимагання хабара в розмірі $ 1,1 млн. Вони були затримані "на гарячому" при отриманні частини коштів у розмірі 480 тис. дол.

 

За інформацією НАБУ і СБУ, Гримчак підозрюється в скоєнні злочину за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою).

 

Генпрокурор Юрій Луценко зазначив, що Гримчак "і його помічники вимагали гроші за вплив на рішення судів і чиновників Мінкультури для прийняття замовних рішень".

 

15 серпня керівник Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк пояснив, що можливий злочин, скоєний Гримчаком, був виявлений в ході розслідування провадження про напад на активістку Тетяну Чорновіл (нині - народний депутат), але не стосується того злочину.

 

Однією з перших про затримання чоловіка та обшуки у будинку повідомила у соцмережах його дружина Юлія Гримчак.

 

Після вручення підозри суд має розглянути подання ГПУ про запобіжний захід. Тетяна Матяш припускає, що судове засідання відбудеться вже 16 серпня, оскільки після вручення підозри Гримчак і Овдієнко та їхні захисники матимуть час для ознайомлення з документами.