Шуфрич: депутати ОПЗЖ виступатимуть тією мовою, якою їм зручно

20:21, 14.08.2019
Шуфрич: депутати ОПЗЖ виступатимуть тією мовою, якою їм зручно

(УНІАН)

Депутати фракції партії «Опозиційна платформа - За життя» виступатимуть у Верховній Раді тією мовою, якою їм зручно.


Про це заявив представник цієї політсили Нестор Шуфрич на брифінгу в середу, повідомляє Укрінформ.

 

«Наша фракція в залі виступатиме тією мовою, якою буде зручно говорити народним депутатам України. Це і принципова позиція фракції, і власна ініціатива народних депутатів, це і свого роду наш протест щодо того, що сьогодні відбувається в сфері використання російської та угорської мов, і румунської, і багатьох інших», - сказав Шуфрич, відповідаючи на запитання журналістів.

 

За його словами, таким чином представники їхньої політсили "захищають права наших громадян".

 

При цьому Шуфрич зазначив, що їхні депутати ретельно дотримуватимуться законів і Регламенту щодо мовного питання.

 

«Але щоб зараз не дискутувати і не політизувати це питання, Регламентом Верховної Ради гарантується право використовувати будь-яку мову в усіх сферах в разі, якщо про це заздалегідь поінформований секретаріат», - уточнив Шуфрич.

 

Він наголосив, що секретаріат в такому разі зобов'язаний забезпечити об'єктивний переклад державною мовою.

 

Раніше, на засіданні підготовчої депутатської групи у Верховній Раді, стався конфлікт між головою партії ОПЗЖ Вадимом Рабиновичем, чинним першим заступником Голови ВР та обраним депутатом від "Європейської солідарності" Іриною Геращенко та головуючим на засіданні Дмитром Разумковим (партія "Слуга народу").

Коли Рабинович почав виступ російською мовою, Геращенко закликала його виступати українською, згідно закону про державну мову, що набув чинності, і Регламенту ВР. Її підтримав Разумков.