З «Укртелекому» Ахметова стягнуть 810 млн гривень

12:57, 14.08.2019
З «Укртелекому» Ахметова стягнуть 810 млн гривень

Державна виконавча служба відкрила провадження про примусове стягнення з компанії «Укртелеком» Ріната Ахметова 810 мільйонів гривень — це сума відсоткового доходу за облігаціями, які свого часу компанія зобов'язалася викупити у двох державних банків, проте не зробила цього.

 

Про це повідомляє Finbalance.

 

Борг стягують за рішенням Верховного суду на користь державного Укрексімбанку. Цим рішенням суд лише частково задовольнив вимоги банку, дозволивши йому стягнути лише відсотки за облігаціями, які свого часу «Укртелеком» зобов'язався викупити у Ощадбанку та Укрексімбанку, проте не зробив цього. Тіло боргу — близько 4 мільярдів гривень — суд постановив не стягувати.

 

За часів президентства Януковича, у 2011 році, Укртелеком викупив єдиний учасник торгів — компанії «ЕСУ», яким володіла австрійська компанія EPIC.

 

СКМ Ріната Ахметова придбала «ЕСУ» через два роки після тендера.

 

У 2015 році Укртелеком взяв на себе зобов'язання викупити у двох держбанків (Ощадбанку та Укрексімбанку) облігації своєї материнської компанії «ЕСУ» (дочка СКМ) на суму 2 млрд грн.

 

Але телеком-оператору так і не вдалося продати свій мобільний актив — «Трімоб», тому у компанії не було грошей на покриття облігацій. Терміни виплати боргу закінчилися ще в середині березня 2017 року.

 

Як повідомляла УМ, у лютому 2019 року Ощадбанк подав проти «Укртелекому» позов до Господарського суду на 1,1 мільярда гривень у справі про облігації «ЕСУ».

 

В березні 2017 року ТОВ “ЕСУ” мало погасити облігації на 4,6 млрд грн, однак не зробило цього (тобто допустило дефолт). Найбільші держателі цих паперів - Ощадбанк та Укрексімбанк (як повідомлялося, в кожного з них у портфелі облігації на суму біля 2 млрд грн). Випуск цих паперів сприяв процесу приватизації "Укртелекома".

 

25 липня 2019 року Ощадбанк повідомив, що виграв справу проти «Укртелекому» у Верховному суді на 1,5 мільярда гривень.

 

Наразі кінцевим бенефіціаром ТОВ “ЕСУ” є Рінат Ахметов. Водночас оточення Дмитра Фірташа в судах намагається стягнути з Р. Ахметова 760 млн дол, недоплачених за куплений у 2013 році "Укртелеком", а також 60 млн дол нарахованих за декілька років відсотків.