Потерпілі в харківському ДТП ініціюють розслідування щодо експертів, які не могли встановити, чи була Зайцева під наркотиками

16:28, 12.08.2019
Потерпілі в харківському ДТП ініціюють розслідування щодо експертів, які не могли встановити, чи була Зайцева під наркотиками

У Харкові представниця потерпілих у справі про смертельну ДТП, унаслідок якої загинули 6 людей, має намір ініціювати розслідування дій експертів з інституту судових експертиз імені Бокаріуса. Ці експерти не змогли встановити, чи була Олена Зайцева під дією алкоголю або наркотичних засобів під час аварії.

 

Про це Громадському розповіла адвокатка потерпілих Лариса Матвєєва.

 

«Ми були не згодні з результатами цієї експертизи і звернулися в МОЗ. Сергій Шум (директор медичного центру з наркотиків та алкоголю МОЗ — ред) підтвердив наші здогадки. За його словами, для підтвердження того, чи перебувала особа в стані сп’яніння, не потрібно встановлювати кількість речовини. На жаль, суд не прийняв ці матеріали як доказ», — розповіла адвокатка.

 

Також Лариса Матвєєва додала, що напередодні вона звернулася до установи післядипломної освіти.

 

«Академік Борис Михайлов прийшов до висновку, що Зайцева в момент ДТП перебувала під впливом речовин, які знижують швидкість реакції, а саме кодеїну, фенобарбіталу і анальгіну. Також професор додав, що спільний прийом цих медикаментів підсилює їх дію», — додала Лариса Матвєєва.

 

За словами адвокатки, до кінця цього тижня вона звернеться в поліцію.

 

«Ми маємо намір ініціювати розслідування, щоб встановити причину висновків, до яких прийшли експерти інституту Бокаріуса: це рівень їх знань або корупція», — зазначила юрист.

 

Раніше прес-служба апеляційного суду назвала дату засідання, під час якого адвокати засуджених мають намір оскаржити вирок. Першим апеляційну скаргу подав захисник Геннадія Дронова Сергій Перепелиця. Однак незабаром стало відомо про те, що Олена Зайцева змінила адвоката і також подала скаргу. Слухання відбудеться вже в цю середу, 14 серпня.

 

Як повідомляла УМ, суд визнав Дронова та Зайцеву винними у скоєнні аварії в Харкові на вулиці Сумській 18 жовтня 2017 року, в якій загинули 6 пішоходів. Зайцева та Дронов засуджені до 10 років тюрми. Суд також зобов'язав Дронова та Зайцеву виплатити компенсації родичам загиблих за моральну та фізичну шкоду, сукупністю по мільйону гривень за кожного загиблого в аварії.

Аварія в Харкові сталася 18 жовтня 2017 року. Автомобіль Lexus, за кермом яког осиділа 21-річна студентка Олена Зайцева, рухався від площі Конституції до центру, а Volkswagen Touareg піднімався Бурсацьким узвозом. О 20:53 Lexus Зайцевої виїхав на перехрестя на шаленій швидкості на "червоне", де в нього врізався Volkswagen. Від удару Lexus відкинуло на тротуар, де стояли пішохди. П'ятеро перехожих загинули на місці. Ще одна поранена за кілька днів помера у лікарні.

 

  •