НАБУ оголосило підозри колишнім керівникам НКРЕКП у справі «Роттердаму+»

14:45, 08.08.2019
НАБУ оголосило підозри колишнім керівникам НКРЕКП у справі «Роттердаму+»

Зокрема, підозру оголосили колишньому голові Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитру Вовку, колишньому члену НКРЕКП, начальнику одного з відділів та керівнику управління НКРЕКП.

 

Окрім цього підозри оголосили заступнику комерційного директора однієї з приватних компаній групи-ключового оператора ринку теплогенерації України (це компанія «ДТЕК Ріната Ахметова) та директора одного з департаментів цієї компанії.

 

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

 

«Одного з підозрюваних — екс-члена НКРЕКП — затримали. Місце місцезнаходження ще чотирьох — екс-голови НКРЕКП та топ-менеджерів групи компаній наразі невідомо», — повідомили у НАБУ.

 

Слідство встановило, що представники групи приватних теплогенеруючих компаній у 2015 році почали тиснути на керівництво НКРЕКП, аби воно включило до тарифу (ціни) на електроенергію, що виробляли ТЕС цієї групи, видатки, які насправді не здійснювалися, а саме — витрати на доставку та перевалку енергетичного вугілля в Україну з портів у Європі.

 

Водночас, ці витрати на транспортування насправді не здійснювалися.

 

В березні 2016 року НКРЕКП на зазначену пропозицію пристала, передбачивши зазначені неіснуючі видатки у формулі, за якою розрахувався тариф (ціна) для всієї теплової генерації. Це, в свою чергу, призвело до зростання вартості всієї електричної енергії і, як наслідок, зростання тарифів на електроенергію для промисловості, об’єктів соціальної інфраструктури, підприємців, які, понесли фінансовий тягар з оплати необґрунтованого тарифу. В результаті подорожчали товари та послуги для кінцевого споживача, в тому числі й першої необхідності. 
 

Слідство зібрало докази того, що в результаті зазначених дій споживачам електроенергії впродовж 2016-2017 рр завдано 18,87 млрд грн збитків, із яких 14,3 млрд грн отримали приватні-компанії-ініціатори запровадження «Роттердам+». 

 

«В березні 2016 року НКРЕКП на зазначену пропозицію пристала, передбачивши зазначені неіснуючі видатки у формулі, за якою розрахувався тариф (ціна) для всієї теплової генерації», — додають у НАБУ.

 

Раніше представник президента у Кабміні заявляв, що формула «Роттердам+» не діє в Україні з кінця травня.

 

Він також нагадав, що президент Володимир Зеленський вніс до Ради законопроект, яким пропонує замінити формулу «Роттердам+» на «Роттердам-», виключивши з неї вартість доставки вугілля з порту міста Роттердам.

 

Зазначимо, що формула «Роттердам+» втратила свою актуальність після запровадження нового ринку електроенергії. Так, в умовах ринку, ціну на теплову електроенергію встановлює не регулятор, а сам ринок, тобто попит та пропозиція.

 

Раніше детективи Національного антикорупційного провели обшуки в офісі фінансової групи компаній.