Колишній слідчий Генпрокуратури РФ домагається порушення кримінальної справи проти Сталіна

13:58, 08.08.2019
Колишній слідчий Генпрокуратури РФ домагається порушення кримінальної справи проти Сталіна

Колишній слідчий з особливо важливих справ Генпрокуратури Ігор Степанов намагається домогтися порушення кримінальної справи щодо Йосипа Сталіна через репресії, повідомляє Цензор.

 

Степанов, родичі якого були репресовані, звернувся до Генпрокуратури та Слідчого комітету Росії з проханням дати правову оцінку масових розстрілів і заслань, здійснених за наказом Сталіна.

 

Колишній слідчий посилається на наказ НКВС від 30 липня 1937 року "Про операцію з репресування колишніх куркулів, кримінальників та інших антирадянських елементів", постанову про ухвалення якого підписав Сталін.

 

СК, за словами Степанова, направив його звернення у своє головне слідче управління по Москві. "Більше звісток звідти не було", - сказав він. Генпрокуратура переслала заяву в Іванівську область, де не знайшли підстав для процесуальної перевірки. Степанов оскаржив відмову прокуратури в Конституційному суді і заявляє, що готовий дійти до Європейського суду з прав людини.

 

 

За даними науково-просвітницького центру "Меморіал", звернення Степанова до СК і Генпрокуратури з вимогою порушити справу проти Сталіна - перший подібний випадок у російській практиці.

 

У Росії, наголосив заступник глави ради науково-просвітницького центру "Меморіал" Микита Петров, злочинні дії Сталіна офіційно не засуджені. 

 

Нагадаємо,  в Україні вшановали пам’ять жертв «Великого терору»

 

Віктор Ющенко був першим і єдиним із президентів країн на пострадянському просторі, хто на державному рівні затвердив необхідність такого відзначення, видавши указ «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Великого терору — масових політичних репресій 1937-1938 років».