Заступник голови ВККС Щотка подав у відставку

21:10, 07.08.2019
Заступник голови ВККС Щотка подав у відставку

(Фото: Макс Требухов)

Заступник голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Станіслав Щотка подав у відставку.

 

Про це повідомили в пресслужбі ВККС.

 

"7 серпня 2019 Вища кваліфікаційна комісія суддів України задовольнила заяву заступника голови комісії Щотки Станіслава Олексійовича про звільнення його з посади члена ВККС за власним бажанням", - йдеться в повідомленні.

 

Причини відставки не вказані.

 

Нагадаємо, у травні 2019-го Окружний адмінсуд позбавив повноважень голову ВККС Сергія Козьякова та його заступника Станіслава Щотку. ВККС не погоджувалася з цим рішенням.

 

Як зазначає Українська правда, з початку 2019 року до Окружного адмінсуду Києва надійшло кілька позовів із вимогою визнати, що Станіслав Щотка та ще деякі його колеги вже не мають повноважень проводити оцінювання суддів.

 

Пізніше Національне антикорупційне бюро та Генеральна прокуратура заявили, що ці позови готували судді самого Окружного адмінсуду, щоб зупинити оцінювання.

 

Крім того, записи розмов нібито суддів ОАСК, оприлюднені НАБУ, свідчать, що керівництво суду могло домовитись з очільником Державної судової адміністрації Зеновієм Холоднюком про призначення "потрібного" члена ВККС.

 

Як повідомляла УМ, прокуратура підготувала повідомлення про підозру для керівництва і чотирьох суддів Окружного адміністративного суду Києва за фактами втручання в діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів. За версією слідства, судді ухвалювали в ручному режимі рішення про звільнення певних членів ВККС і призначення інших членів попри те, що начебто оголошували якісь конкурси на ці посади. Також зафіксовано багато ознак втручання інших органів державної влади в роботу суддів. 

 

В Окружному адміністративному суді відреагували на обшуки НАБУ і департаменту спецрозслідувань ГПУ і заявили про тиск.

 

Генеральна прокуратура України 2 серпня допитала голову Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка та вручила йому підозру. Крім Вовка до Генпрокуратури за повісткою прийшли судді ОАСК Ігор Погрібніченко та Євгеній Аблов та суддя Суворівського районного суду м. Одеси Іван Шепітко. Усім чотирьом суддям вручили підозри.