Легіон Українських Січових Стрільців - добровольче формуваня

17:02, 06.08.2019
Легіон Українських Січових Стрільців  - добровольче формуваня

Легіон Українських Січових Стрільців сформували з добровольців 6 серпня 1914-го. Військове формування виступило на боці Австро-Угорської імперії у Першій світовій війні.

 

На заклик міжпартійної організації в Західній Україні - Головної Української Ради очолюваної Костем Левицьким відгукнулось 28 тис. добровольців. Загальні збори мали відбуватися у місті Стрий - тепер Львівської області. Туди змогли дістатися лише 10 тис. добровольців через те, що значну кількість українських міст захопили війська Російської імперії. Саме тоді тривала масштабна Галицька битва.

 

У Стрию перед українськими добровольцями свою промову зачитав сотник Дмитро Вітовський:

 

"Треба нам за всяку ціну вдержатися для української справи. Ми мусимо поборювати всі перешкоди на нашому шляху, що нас ждуть у майбутньому. Ми не сміємо зневірюватися, а мусимо виконати свій національний обов'язок, у цій війні, яку нам доручив наш нарід".

 

З усіх добровольців які продовжували сходитись у Стрий австрійська комендатура сформувала 2,5 тис. бійців. Поляки та австрійці побоювались створення потужної української армії. Їх поділили на 10 сотень по 250 стрільців.

 

 

Імператор Франц-Йосип вимагав принесення присяги Австро-Угорщині, але бійці змінили її текст присягнувши українському народу. Керівником бойової управи обрали соціал-демократа Володимира Старосольського. За хоругву бійці обрали прапор із зображенням Богдана Хмельницького.

 

Перший бойовий досвід військова організація отримала на карпатських перевалах, де протидіяла російським військам та донським козакам.

 

29 квітня 1915 року на горі Маківці відбувся найзапекліший бій російських військ з підрозділами австро-угорської 55-ї піхотної дивізії фон Фляйшнера.

 

Ввечері 3 травня 1915 р. два курені легіону УСС вивели у резерв 130-ї австро-угорської бригади.

 

Протягом чотирьох днів українські січові стрільці вистояли під натиском російських військ і зуміли втримати позиції.Стратегічні плани російського командування повністю зірвались.

 

Через великі втрати російські війська не змогли продовжити наступ. Через тиждень мусили поспішно відступати перед австрійськими підрозділами, що підійшли.

 

Після проголошення у листопаді цього ж року Західноукраїнської Народної Республіки легіон передислокувався до Львова. Пізніше він став ядром Української Галицької армії.