На «Бандерштаті» оговорювали необхідність архівів радянських спецслужб

15:25, 05.08.2019
На «Бандерштаті» оговорювали необхідність архівів радянських спецслужб

У Луцьку на фестивалі «Бандерштат», що Він наголосив, що архів національної пам’яті – це архів минулого заради майбутнього. Адже це сховище стане вакциною проти тоталітарного минулого, джерелом інформації про репресованих рідних та засобом, щоб зрозуміти, як діє гібридна війна Росії проти України. Як доказ того, що ці документи мають пряме відношення до сучасних анексії Криму та окупації Донбасу, Ігор Кулик навів такий факт:

 

«У грудні 1918 року Ленін, Троцький та інші керівники російської комуністичної імперії говорили, що не посилали війська в Україну. Формально вони цього дотримувалися і грали на межі. Вони створювали так звані квазі-народні республіки на межі України та Росії. У розсекречених зараз документах можна помітити, що форми і методи гібридної війни повторюються: тоді, як і зараз, закидали тези, поширювали міфи про те, що українці не здатні на власну державу, що для чого їм жити поза територією великої імперії тощо. Для перемоги в сучасній війні ми можемо звірити та вивчити форми та методи, які застосовували спецслужби в часи, коли не було інтернету та мобільних телефонів, але була така сама підміна понять, коли на чорне говорять біле».

 

Ігор Кулик також розповів про особливості роботи подібних архівів у різних країнах Європи. Він відповів на запитання фестивальників про те, де шукати інформацію про репресованих родичів та роль для дослідників місцевих архівів.

 

 

Як зазначив директор архіву, досвід минулих років показує, що зі зміною політичної влади відбуваються зміни в плані архівів СБУ. Він висловив сподівання, що тотальне оновлення влади і зміна партійної системи не відіб’ється на архівах, а діюча влада розумітиме значення архіву національної пам’яті, розумітиме, що без цього архіву нам не перемогти у війні на сході, не виховати нове покоління та не побудувати ту Україну, за яку боролися та вмирали герої в 20-му столітті.

 

 

Також на території фестивалю було розгорнуто дві виставки Українського інституту національної пам’яті. Про людей, які виборювали незалежність України, учасники «Бандерштату» мали можливість дізнатися із виставки «Люди свободи», яку експонував Центр національно-патріотичного виховання дітей та молоді у м. Луцьк. А Волинський обласний краєзнавчий музей розгорнув на фестивалі ще одну виставку – «Символ твоєї свободи. 100 Державного герба України».