У Криму чотирьох фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір» залишили під вартою до листопада

11:32, 02.08.2019
У Криму чотирьох фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір» залишили під вартою до листопада

Кримським татарам Руслану Месутову, Руслану Нагаєву, Ельдару Кантимірову і Ленуру Халілову окупаційний Київський районний суд Сімферополя продовжив арешт до 5 листопада. Про це повідомляє 112.ua

 

"Адвокати та обвинувачені вважають неправомірним запобіжний захід у вигляді утримання під вартою", - йдеться у повідомленні.

 


Засідання суду окупаційної влади "у справі Хізб ут-Тахрір" проходило у відкритому режимі. 

 

Російські силовики після обшуків 10 червня затримали в Алушті Руслана Нагаєва і Ельдара Кантимірова, у селі Малий Маяк - Руслана Месутова, в селі Ізобільне - Ленура Халілова, голову місцевої релігійної громади. ФСБ пояснила затримання кримських татар причетністю до кримінальної справи за ст. 205.5 (організація або участь у діяльності терористичної організації), що стосується релігійної організації "Хізб ут-Тахрір".

 


Пізніше підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя заарештував до 5 серпня всіх затриманих після обшуків 10 червня кримських татар: Руслана Нагаєва, Ельдара Кантимірова, Руслана Месутова, Ленура Халілова, Ризу Омерова, Енвера Омерова, Айдера Джеппарова і Ескендера Сулейманова. Українські правоохоронні органи відкрили кримінальне провадження через проведення російськими силовиками обшуків у Криму.

 

У МЗС України висловили протест у зв'язку із арештами в Криму, а також закликали посилити політичний, економічний і санкційне тиск на Росію.

 

Нагадаємо, 12 жовтня 2016 року в Криму були проведені обшуки в п'яти мусульманських сім'ях. В результаті обшуків затримано п'ятьох кримських татар, яких звинувачують в участі у забороненої в Росії і анексованому нею Криму організації "Хізб ут-Тахрір": Рустема Ісмаїлова, Узеїра Абдуллаєва, Теймура Абдуллаєва, Еміль Джемаденова, Айдера Саледінова.

 

"Хізб ут-Тахрір" – міжнародна ісламська політична організація, що закликає до об'єднання всіх мусульманських країн в халіфат, але відкидає терористичні методи боротьби. Росія визнала організацію терористичною в 2003 році, діяльність "Хізб ут-Тахрір" на території країни заборонено. В рамках українського законодавства "Хізб ут-Тахрір" є легальною організацією. У країнах Західної Європи та Північної Америки вона також не заборонена, за винятком адміністративних обмежень на її діяльність у Німеччині.

 

Як повідомляла УМ, трьох фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" (красногвардійська група) помістили в психіатричну лікарню.