Японець отримав дозвіл на схрещення ембріону людини й тварини

13:50, 31.07.2019
Японець отримав дозвіл на схрещення ембріону людини й тварини

Про це повідомляє Громадське.

 

Професор Інституту медичних наук Токійського університету та кафедри генетики Стенфордського університету Накауті отримав дозвіл від комітету вчених, що працюють для японського уряду, і планує вирощувати людські клітини в ембріонах мишей і щурів, а потім трансплантувати ці ембріони в сурогатних тварин для подальшого спостереження. Кінцевою метою Накауті є вирощення тварин з органами з людських клітин, які врешті можна буде пересадити людям. Таким чином, у перспективі можна буде вирощувати тканини, органи, а можливо і цілі системи органів для трансплантації.

 

«Потрібно діяти поетапно і обережно, що дозволить вести діалог зі скептично налаштованою громадськістю, яка відчуває тривогу і занепокоєння», — каже Тецуя Ісіі, колега Накауті науковий співробітник Університету Хоккайдо в Саппоро (Японія).

 

Деякі експерти у сфері біоетики стурбовані тим, що людські клітини можуть вийти за межі розвитку цільового органу, переміститися в мозок тварини, яка розвивається, і потенційно вплинути на його центральну нервову систему. Але ці проблеми враховували при розробці експерименту.

 

Спроби створення подібних ембріонів були й раніше, але заборона обмежувала «термінів життя ембріонів». Вченим було дозволено створювати гібридні види, але не доводити їх до моменту народження. Але Накауті дозволили піти далі.

 

Дослідник каже, що планує діяти повільно і не буде намагатися відразу домагатися народження гібридних тварин. Спочатку він планує вирощувати гібридні ембріони мишей до терміну в 14,5 днів, коли органи тварини вже сформуються. Такі ж експерименти дослідник проводитиме і на щурах, але їх гібриди будуть рости трохи довше — 15,5 днів. Пізніше Накауті планує подати заявку на отримання дозволу на вирощування гібридних ембріонів у свиней терміном до 70 днів. 

 

Як повідомляла УМ, дослідники відтворили житло слов"ян ІХ-Х СТ