99 років тому була створена Українська військова організація. Головою обрали Коновальця

15:47, 30.07.2019
99 років тому була створена Українська військова організація. Головою обрали Коновальця

Українську військову організацію створили у Празі 30 липня 1920-го. її головою обрали полковника армії УНР і командира січових стрільців Євгена Коновальця, повідомляє Gazeta.ua

 

Перший осередок організації створили у Львові. В УВО були організаційна, бойова, розвідна та пропагандистська референтури. Крайові команди були у Чехо-Словаччині, Німеччині, Литві. Вони мали за завдання налагодження зв'язків із українськими емігрантами, підготовку літератури та транспортування зброї. Бойовим кістяком організації на випадок нової війни мали стати українські інтерновані частини Італії та Чехо-Словаччини.

 

Члени організації проводили "революційні акти": підпалювали будинки польських урядовців, саботували державні свята, руйнували комунікації, нищили польські національні символи. 1927-го організація почала видавати у Берліні власний тижневик "Сурма" накладом у 10 тис. примірників. Відновила й підтримувала "Літературно-науковий вісник", заснований ще Михайлом Грушевським наприкінці XIX ст.

 

У 1925-х, розуміючи неможливість збройної боротьби проти поляків і через відновлення українських політичних партій у Польщі, УВО перейшла в легальну політичну діяльність.

 

"Полковник не тільки радо сміявся й любив жарти, але й сам виявляв своєрідний сухий, глумливо-кепкуватий гумор. Він любив гру і, напевно, добре грав би в покер, що вимагає відваги ставити все на одну карту. Спромагався протягом довгих годин зберігати "кам'яне" обличчя з трішки глумливим усміхом, і то попри всілякі зворушення", - згадував крайовий провідник ОУН Богдан Кордюк про Євгена Коновальця.

 

Як повідомляла УМ, особистий блокнот і вінчальне свідоцтво Євгена Коновальця, а ще чернетковий запис гімну українських націоналістів нарешті можна побачити у столиці на власні очі.