Чалий заявляє про намір УкраЇни закупити в США велику кількість летальноЇ зброЇ

15:39, 29.07.2019
Чалий заявляє про намір УкраЇни закупити в США велику кількість летальноЇ зброЇ

92% всієї військово-технічної допомоги, яку Україна отримала за останні чотири роки, надійшли зі Сполучених Штатів.

 

Про це розповів в інтерв'ю Укрінформу посол України в США Валерій Чалий, який найближчим часом завершить місію у Вашингтоні.

 

"Ми очікуємо, що вже цього року буде реалізований великий проект закупівлі летальної оборонної зброї", - зауважив український дипломат.

 

Він не став уточнювати специфікації озброєнь, однак підкреслив, що це стало можливим "завдяки довірі до України, якої не було ще в 2015 році", а також змінам українського законодавства, які сьогодні реформували цю сферу.

 

"Для того, аби пройти цей шлях, потрібно було зробити важливі кроки, наприклад, відкрити можливість прямої закупівлі озброєнь Міністерством оборони за кордоном, в першу чергу у США. Чому я кажу "в першу чергу", бо 92% всієї військово-технічної допомоги, яку Україна отримала за чотири роки, надійшло зі Сполучених Штатів. Підкреслю, 92%" ,- зауважив посол.

 

19 липня президент України Володимир Зеленський підписав ряд указів, якими звільнив 11 українських послів, в тому числі посла в США Валерія Чалого.

 

Як повідомляла УМ, раніше Посол України в США поскаржився, що українські політики шкодять спілкуванню країни зі американською владою, коли їх заяви і дії ідуть в розріз із теперішньою стратегією національної безепеки і як приклад навів ситуацію, коли потенційний кандидат у президенти просив не давати зброю Україні до обрання цієї людини на посаду.