СКУ заявляє про численні приклади російської дезінформації про Україну в іноземних медіа

12:13, 24.07.2019
СКУ заявляє про численні приклади російської дезінформації про Україну в іноземних медіа

Міжнародна місія Світового конґресу українців (СКУ) зі спостереження за виборами 2019 року в Україні під час парламентських виборів помітила різні дезінформаційні наративи, котрі розповсюджувались у соцмережах поза межами України.


Про це на брифінгу заявив голова Місії СКУ Євген Чолій, презентуючи попередній звіт Місії, повідомляє Укрінформ.

 

"На підставі свого дострокового медіамоніторингу та аналізу Місія СКУ підтверджує розповсюдженість дезінформації про парламентські вибори в Україні та Україну загалом", - розповів він.

 

Також Чолій уточнив, що Місія СКУ зафіксувала численні приклади російської дезінформації про Україну та її виборчі процеси в іноземних медіа. "Місія СКУ помітила різні дезінформаційні наративи під час парламентських виборів в Україні, котрі розповсюджувались різними мовами через традиційні ЗМІ та соціальні медіа поза межами України", - зазначив голова Місії.

 

Як пояснив Чолій, медіамоніторинг проходить у два етапи. Спочатку медіаспостерігачі надсилають базову інформацію про сумнівні новини та аналітику з елементами дезінформації. На другому етапі команда експертів аналізує цю інформацію та готує висновки.

 

"Довгострокові спостерігачі здійснюють медіамоніторинг на наявність будь-яких фактів дезінформації двадцятьма мовами", - зазначив голова місії.

 

Він також розповів, що до Місії зі спостереження за позачерговими парламентськими виборами в Україні входили 142 короткотермінові спостерігачі СКУ та 32 спостерігачі від Українського конґресового комітету Америки (УККА) з 30 держав. Місія СКУ також мобілізувала 125 довгострокових спостерігачів з 28 країн.

 

Чолій наголосив, що за 8 тижнів Місія СКУ у заключному звіті презентуватиме усі свої висновки після медіамоніторингу.