Антимонопольний комітет розпочав розслідування проти облгазів Фірташа

10:51, 24.07.2019
Антимонопольний комітет розпочав розслідування проти облгазів Фірташа

(УНІАН)

Проти низки облгазів, які входять до групи компаній «РГК» Дмитра Фірташа, розпочали розглядати справу про концентрацію на ринку.


Про це повідомляє Громадське.

 

Підставою для нового розслідування проти облгазів стало призначення однієї особи – британця Девіда Етоні Ховарда Брауна головою наглядової ради одночасно у 18 облгазах «РГК». Це є порушенням закону про захист економічної конкуренції.

 

В Антимонопольному комітеті вважають, що призначення однієї людини головою наглядових рад всіх 18 облгазів свідчить про те, що ці вони є єдиним суб'єктом господарювання, тобто ринок ними монополізований.

 

«Зазначені концентрації можуть мати негативні наслідки у вигляді монополізації товарного ринку, зловживання монопольним (домінуючим) становищем, обмеження конкуренції суттєвого обмеження конкуренції на всьому ринку чи в значній його частині», — йдеться у повідомленні Антимонопольного комітету.

 

Напередодні Антимонопольний комітет оштрафував «Харківрегіонгаз» на 3 мільйона гривень за продаж скрапленого газу за завищеними цінами.

 

Компанія «РГК» Дмитра Фірташа займає монопольне становище на ринку розподілення газу та його продажу для потреб населення та промисловості. Зокрема, компанії належать 20 облгазів по всій Україні.

 

Раніше повідомлялось, що облгази «РГК» продовжують донараховувати українцям зайвий газ у платіжках навіть після того, як державний регулятор заборонив їм це робити.

 

13 березня стало відомо, що суд заборонив одному з облгазів Фірташа донараховувати додаткові обсяги спожитого газу.

 

Нагадаємо, що наприкінці 2018 року облгази почали надсилати споживачам платіжки зі збільшеними, донарахованими обсягами споживання. 23 листопада 2018 року НКРЕКП заборонила облгазам здійснювати такі донарахування у платіжках. Облгази цю заборону проігнорували, а 15 лютого 2019 року подали на НКРЕКП до суду.

 

За даними регулятора, ці установи донараховували українцям до 10% обсягів спожитого газу за «приведення до стандартних умов».

 

Стандартні умови — це умови постачання газу, відповідно до яких температура повітря має складати 20 градусів тепла за Цельсієм, а тиск 760 міліметрів ртутного стовпчика. Проте ці умови майже ніколи не дотримуються, через що обсяги спожитого газу можуть відрізнятися від тих, за якими розраховувались платіжки.