У Середземному морі знайшли зниклий понад 50 років тому французький підводний човен

24.07.2019
У Середземному морі знайшли зниклий понад 50 років тому французький підводний човен

«Мінерва» у порту Марселя 1968 рік.

Пошукова команда у неділю, 21 липня, знайшла французький підводний човен «Мінерва», який зник понад 50 років тому, повідомляє Бі-Бі-Сі з посиланням на заяву у «Твіттері» міністра оборони Франції Флоранс Парлі, яка назвала знахідку «полегшенням i технічним подвигом».
«Мінерва» зникла поблизу порту Тулон, що на південному узбережжі Франції, 27 січня 1968 року. На борту субмарини перебували 52 моряки.
 
 
Усі попередні спроби знайти човен були безуспішними. На початку цього року міністр оборони Франції повідомила про нову пошукову операцію, яку організували на прохання родин моряків. «Ми щойно знайшли «Мінерву», — зазначила пані Парлі у «Твіттері». — Це успіх, полегшення і технічний подвиг. Думаю про родини, які так довго чекали на цей момент». 
 
Нова пошукова команда знову проаналізувала дані щодо аварії, зокрема інформацію про течії, щоб визначити місце, де міг потонути човен, за допомогою нових технологій, повідомляє «Франс Пресс».
 
Субмарину виявив човен приватної американської компанії Ocean Infinity, повідомив представник французького флоту інформагентству.
 
Фахівці цієї компанії брали участь, зокрема, у пошуку літака Малайзійських авіаліній, який зник 8 березня 2014 року, а також — аргентинського підводного човна «Сан Хуан», який зник у 2017 році.
 
Підводний човен знайшли за 45 км від Тулона на глибині 2 тис. 370 метрів, зазначає «Франс Пресс». 
 
Він був розколотий на три частини. Про точну причину аварії «Мінерви» ніколи не повідомляли. Це була одна з численних смертельних катастроф, яких зазнавали військові підводні човни у всьому світі у 1960-х роках.